Opinie

Moeder de vrouw

Hoogleraar en registeraccountant Kees Cools bracht in 2005 een lezenswaardig boekje uit met de titel Controle is goed, vertrouwen nog beter. Het handelt over bestuurders en corporate governance. Waarbij Cools een uitstapje maakt naar het gezinsleven van bestuurders.

Cools beschrijft dat een succesvolle ceo drie 'contragewichten' dient te hebben: de voorzitter van de raad van commissarissen, de cfo en ‘moeder de vrouw' (eventueel aangevuld met puberende kinderen). Dit zijn de drie krachten die de schaduwzijde van het succes van de ceo moeten beteugelen.

De president-commissaris is, aldus Cools, vaak een gerespecteerde voormalige ceo, maar zijn macht en gewicht nemen niet verder toe; hij heeft zijn toekomst achter zich. De succesvolle ceo ontstijgt zijn voorzitter, hij ontglipt aan diens 'controle' en het machtsevenwicht gaat wankelen. En ook de cfo is geen contragewicht wiens macht evenredig toeneemt met het succes van de ceo. De cfo begeeft zich hooguit in de slipstream en slagschaduw van de succesvolle ceo.

Blijft over 'moeder de vrouw', degene volgens Cools van wie we het meest mogen verwachten. Hij stelt echter dat moeders komen te overlijden en zo niet langer hun steentje kunnen bijdragen aan de corporate governance van hun kind.

Dan de vrouw. "Echtgenotes, partners, zijn er in vele soorten, van de 'Friesche boerendochter' (...) tot de mondaine dame uit Bloemendaal of Laren. Van de Friesche boerendochter is het maar de vraag of ze er nog is als de kolder in de kop slaat. Wellicht heeft ze plaats moeten maken voor een trophy wife", aldus Cools.

Journalist Jeroen Smit schrijft in Het drama Ahold treffend over de trophy wife van voormalig Ahold-topman Cees van der Hoeven. De 'gevallen' topman wisselde zijn degelijke en erudiete vrouw na ruim 25 jaar huwelijk in voor een jonger exemplaar. Verliefd toog hij door de Ahold-burelen, sprekend over zijn ‘poppedot'.

Voorts verscheen Van der Hoeven steeds vaker in het society-circuit en in De Telegraaf. Niet op de financiële pagina's, maar in het Stan Huygens Journaal. Tot ergernis van de top van Ahold en weinig enthousiaste beleggers, waarvan een de volgende conclusie trok: "Toen ik de president van Ahold steeds vaker op dat soort bijeenkomsten zag verschijnen heb ik alles verkocht."

Cools haalt good old Frits Philips, voormalig bestuursvoorzitter van de gloeilampenfabriek, aan: "Maar een gezin op de achtergrond is juist zo uitstekend. Het behoedt je voor te grote ijdelheid. De hardste en beste kritiek krijgt een mens immers thuis."

Dit alles maakt mij nieuwsgierig naar de vrouwen achter onze topaccountants (bijna alle accountants in topfuncties zijn man. Liever had ik hier over 'vrouwen en mannen' gesproken). Zijn zij degelijk en erudiet? Hebben accountants trophy wifes of zijn ze daar veel te saai voor? Zijn accountants thuis wel ontvankelijk voor harde kritiek? Zetten ze de vuilnisbak buiten? Of alleen de bloemetjes?

Wie het weet mag het zeggen.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.