Opinie

Wat is jouw Toon?

Op dinsdagmiddag 11 december 2012 organiseert Tuacc met medewerking van de NBA een Toon-event. Het heeft een inventariserend karakter over de vraag WAT en HOE het rondom de Toon anders moet.

Voor meer achtergrond verwijs ik graag naar andere publicaties op Accountant.nl. Pluim voor deze inzichten, rapporten en debatten. Als Tuacc vinden wij dit onderwerp van cruciaal belang.

Het is geen geheim dat er nogal wat ruis op de lijn is als het gaat om de vraag hoe 'leiders' en 'bestuurders' hun toon (eigen toon, kantoortoon, winkeltoon) beleven, versus hoe de jonge generatie op de werkvloer deze toon ziet en ervaart.

Ter illustratie een citaat uit het verslag van het NBA Young Professionals Jaarevent 2012: "Volgens Dekkers staat het bestuur van de kantoren open voor veranderingen en innovatie. Volgens (...) en de jonge accountants in de zaal belemmert de 'toon aan de top' zoals de angst voor 'slecht voor mijn carrière' de motivatie voor Young Profs om te willen veranderen en te innoveren."

Rondom het komende Toon-event wil ik daarom graag samen met Johan Scheffe (NBA) dieper kijken naar onderliggende 'verschillen' in opvatting tussen huidige leiders en aanstormend talent over aspecten als beleving, betrokkenheid en drijfveren. Hoe worden deze waardes nu exact ingevuld, wat gaat er goed en wat gaat er fout?

In een andere context heb ik al eerder gesproken over wat ik noem een gebrek aan 'dienend leiderschap'  en een te zware focus op productiviteit.

Ik zie u denken, waar heeft Pieter het nu weer over? Vrees niet, ik heb er over nagedacht. 'Dienend leiderschap' gaat in mijn beleving uit van het feit dat leiders en bestuurders acteren vanuit een aantal gezamenlijk gedragen uitgangspunten waarvan de belangrijkste zijn:

  • het uitdragen van de maatschappelijke relevantie van ons vak;
  • de plicht van continue bewaking van kwaliteit in de uitvoering van werkzaamheden;
  • het betrekken van relevante maatschappelijke ontwikkelingen in de continue ontwikkeling van producten en diensten.

Naar mijn mening wordt er te weinig geïnvesteerd in jong talent, leiderschap en ontwikkeling van visie. Ik lees recent wel over een Deloitte University, en ben benieuwd of er gelijksoortige ontwikkelingen zijn.

Vooralsnog is mijn stelling dat het ons vak ontbreekt aan dienend leiderschap en dat is naar mijn mening een van de redenen dat ons vak niet innoveert. Dit gebrek beperkt zich overigens niet alleen tot Nederland of de accountancysector.

Ik zie regelmatig prachtige lijstjes van 'de machtigste accountant' of 'wat verdient een accountant', maar zelden lijstjes over mensen die achter de schermen bij universiteiten, kantoren en toezichthouders het verschil maken en elke dag werken aan een nieuw stevig fundament onder ons mooiste vak.

Ik ga ervanuit dat deze mensen er wel zijn en zou graag meer van ze willen horen, lezen en beleven. Ook dat is onderdeel van Toon in ons vak.

Een ander aspect dat ik mis, ook in de laatste twee jaar, is een open discussie over de 'WAAROM-vraag'. Waarom ben jij, ben ik, zijn wij accountant geworden? Hoe vul jij deze vraag in? Sluiten deze waardes aan op hoe de leiders van vandaag dit invullen, en op wat het maatschappelijk verkeer van ons verwacht? Ook dit is onderdeel van Toon.

Terug naar de 'ruis op de lijn'. Wij zouden aanstaande 11 december graag horen van zowel de huidige als de nieuwe generatie leiders. Is 'alles' slechts een kwestie van beter luisteren, bewaken van acties en terugkoppelen van bevindingen? Of heeft de ruis te maken met de wijze waarop controleteams zijn georganiseerd en zich informeel gedragen, waarbij binnen het team de afstanden in kennis en kennisdeling te groot zijn?

Kortom, genoeg stof om op 11 december 2012 met elkaar van gedachten te wisselen. We zoeken een mix van huidige leiders en aanstormend talent. We zoeken mensen die echt aan het debat mee willen doen. Sterker, we zoeken nog een aantal inleiders.

Zie ook deze deze link met de details van de opzet en voorbeeldstellingen. Wil je vanuit de zaal aan het debat meedoen, we hebben nog 12 plekken over van de 65.

Heeft u suggesties voor aantal onderzoekende stellingen, dan houden wij ons aanbevolen. U weet mij vast te vinden.

De uitkomsten van het debat zullen via Accountant.nl en Tuacc.nl worden gedeeld. Dit is een mooie gelegenheid om eens wat dieper te gaan en uiteraard om een mooi jaar rondom ons mooiste vak af te sluiten. We starten om 15:30 uur (inloop) en ronden om 18:00 uur af met een borrel in de Van Nellefabriek in Rotterdam.

Doelstelling van het event: een nieuwe Toon met elkaar bepalen, en een bijdrage leveren aan de verdere invulling van leiderschap binnen de accountancy.

Pieter de Kok, aanjager Tuacc

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Pieter de Kok is partner bij Coney Minds. Van 2010 tot en met 2014 was De Kok aanjager van vernieuwingsbeweging Tuacc.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.