Opinie

Debat Toon! All you need is…

Ruim zestig mensen, een mooi gemengd gezelschap. Debatvoorzitter Robert Mul (NBA) in zijn element en vier gedreven inleiders. Een persoonlijk verslag van het Toon!-debat van gisteren.

Jeroen Vernooij (partner E&Y) en Peter Paul Leutscher (Redzebragroup) over de Waaromvraag. Joko Tenthof van Noorden namens de NBA Young Profs en Paul Steman (bestuursvoorzitter Mazars) over Dienend (inspirerend) leiderschap

Een prachtige locatie: de Van Nellefabriek in Rotterdam. Kortom: alle ingrediënten aanwezig voor een stevig Toondebat van Tuacc in samenwerking met de NBA. 

De Waaromvraag

In mijn voorbereiding heb ik gezocht naar een voorbeeld waarin iemand uitlegt wat zijn relevantie is. Uiteindelijk is het dit korte fimpje geworden. Voor mij kippenvel. Dit is de kern, hier is het waar het voor mij om gaat bij het onderwerp Toon en Leiderschap. 

Het kost mij ook geen enkele moeite om deze mindset te plaatsen in de context van accountants en toezichthouders. Ik heb al eerder benoemd dat een eerlijk antwoord op de Waaromvraag (Waarom ben jij accountant geworden?), uitgewerkt vanuit het besef van maatschappelijke relevantie en beleving en passie voor je vak, cruciaal is voor de toekomst van ons vak. 

Onze interne checks and balances, en onze eigen beleving moeten waarborgen dat we ‘weerbaar' of ‘robuust' zijn in die situaties waar het nodig is. 

Peter Paul Leutscher vatte het mooi samen: "Het gaat om liefde", het gaat om verbinding tussen "hoofd, hart en handelen". Jeroen Vernooij bewaakt zijn eigen Waaromvraag, stelt zichzelf de kritische vragen, en bewaakt zijn drijfveren. Mooi. 

Nee, we zijn niet klaar met de Waaromvraag, nog lang niet. Al is het alleen maar om het feit dat de zaal gisteren was gevuld met mensen bij wie aan liefde voor het mooiste vak geen gebrek is.  

Hoeveel van ons, van u daar in het veld, dit lezende, heeft zichzelf de Waaromvraag gesteld? En wat is uw antwoord?  Kunt u op kantoor uw uitwerking van de Waaromvraag bespreekbaar maken? Zijn er alternatieven als u eerlijk tot de conclusie komt dat  Waaromvraag en werkelijkheid ver uit elkaar liggen? 

Dienend leiderschap

In het tweede deel ging het over dienend leiderschap. In de discussie werd het al snel inspirerend leiderschap. Op Twitter las ik later gisterenavond een mooie omschrijving: inspirerend leiderschap betekent lef durven tonen vanuit eigen integriteit en kernwaarden, ook bij tegenwind en weerstanden.  

De jonge generatie vertelde over de noodzaak van inspirerende leiders, mensen waaraan ze zich kunnen spiegelen, waar ze zich aan op kunnen trekken. Hoeveel inspirerende leiders kent ons vak? Joko Tenthof van Noorden wil het thema ‘leiderschap' binnen de NBA Young Profs centraal stellen, wil dat er wordt geïnvesteerd in leiderschap. Ik kan het alleen maar toejuichen. Paul Steman vertelde over zijn verantwoordelijkheid om de kernwaarden van Mazars te bewaken, zijn mensen hierin mee te nemen. 

De zaal werd onrustig bij de grafieken rondom de resultaten van de NBA-enquête over Toon aan de top

Terecht plaatste Arnout van Kempen in een reactie op Accountant.nl al de opmerking waarom de uitkomsten zo weinig reactie oproepen. 

Gisteren was het anders. Het gat tussen beleving leiders en werkvloer is te groot. En dan is deze enquête nog alleen gehouden onder accountants. Assistent-accountants zijn in dit onderzoek nog niet meegerekend. Ik vrees dat de afstand dan alleen nog maar groter zou zijn. 

Hoe en Wat

Deel drie van het debat stond in het teken van de HOE en WAT vraag. Wat moeten we concreet gaan doen? Communicatie, training, inspirerende voorbeelden delen, verbinding, zichtbaarheid, de verantwoordelijk partner op de werkvloer... 

Eigenlijk waren de twee uur te snel voorbij.  Er was nog heel veel energie, mensen wilden nog van alles vragen en vertellen. De borrel duurde langer dan het debat zelf. 

Ik kijk terug op een inspirerende bijeenkomst, stel vast dat er nog veel, heel veel werk te doen is rondom het thema Toon, dat er nog veel vragen zijn te stellen, nog heel veel stellingen te verdedigen en dat nog heel veel leiders aan het debat mee moeten doen.
Maar nu we als accountants durven te praten over liefde voor het vak, hou ik mij vast aan ‘love conquers all' . Ondanks alle berichten in het FD en bij de NOS, ook vandaag weer. Deelnemers, inleiders, Robert Mul, Johan Scheffe, bedankt! 

Pieter de Kok, aanjager Tuacc

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Pieter de Kok is partner bij Coney Minds. Van 2010 tot en met 2014 was De Kok aanjager van vernieuwingsbeweging Tuacc.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.