NBA

Zekerheid

Als u dit leest ligt de Accountantsdag alweer achter ons en bereiden we ons als NBA-bestuur voor op de komende ledenvergaderingen van (nog altijd) NOvAA en NIVRA, op 17 december 2012 in Spant in Bussum.

De nieuwe Wet op het accountantsberoep stond op de rol van de Eerste Kamer voor de laatste week van november, dus mogelijk is daar inmiddels een besluit over genomen dat eindelijk zicht geeft op een datum voor onze formele fusie. Maar ik heb geen glazen bol en voorspellen blijft lastig, vooral als het om de toekomst gaat. De eerder door de Tweede Kamer aangenomen amendementen zitten de eigenlijke fusiewet nogal in de weg. En inmiddels zit er ook een nieuw kabinet, met een andere minister van Financiën.

Zeker is wel dat mijn collega-voorzitter Ruud Dekkers tijdens de NIVRA-ledenvergadering de voorzittershamer zal doorgeven aan zijn opvolger. Graag wil ik Ruud ook op deze plaats van harte bedanken voor zijn grote inzet, energie en besluitvaardigheid in de afgelopen jaren. Hij heeft een duidelijk stempel gezet op zijn voorzittersperiode en daar terecht veel waardering voor geoogst. Op een gepast moment nemen wij uiteraard als bestuur nog afscheid van hem, maar ik vind dit schot voor de boeg hier zeker gepast.

Ook zeker is dat zowel de Algemene Ledenvergadering van het NIVRA als de buitengewone ledenvergadering van de NOvAA vooraf worden gegaan door een gezamenlijke themabijeenkomst. Onderwerp: de samenstellingsverklaring anno 2013. We hebben tijdens de Accountantsdag verder vooruit gekeken, voor zover dat zonder die glazen bol mogelijk is, nu ligt het accent weer op de meer nabije toekomst, specifiek voor de mkb-praktijk.

Centraal staat de vraag of de accountant zich met de samenstellingsverklaring nog kan onderscheiden van andere dienstverleners in het mkb. Of heeft die verklaring zijn langste tijd gehad? "Zowel het begrip 'aan assurance verwant' als de samenstelverklaring mogen bij het grof vuil", zo werd nog niet zo lang geleden op de site van Accountant.nl betoogd. De reikwijdte van de samenstellingsopdracht en de formulering van de samenstellingsverklaring staan ter discussie. Welke mate van zekerheid verschaffen wij eigenlijk met die verklaring? Sluit ons idee daarover aan bij de perceptie van de gebruiker? Is het niet tegenstrijdig om als accountant, ingehuurd om zekerheid te verschaffen, in je verklaring aan te geven dat je juist geen zekerheid toevoegt? Los daarvan: hoeveel toekomst heeft de samenstelpraktijk sowieso nog, in deze tijd van digitalisering, SBR en big data? In ons discussierapport 'MKB-accountant 2020' is daarover ook het nodige gezegd.

Alle reden, kortom, voor een stevige discussie over de implementatie van de nieuwe versie van Standaard 4410. Uw inbreng bij de bijeenkomst is van harte welkom.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Dirk ter Harmsel is directeur van het Bureau Vaktechniek Accountancy van Alfa Accountants en Adviseurs. Van januari 2013 tot juni 2015 was hij plaatsvervangend voorzitter van de NBA.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.