Opinie

De X van 2011

Een traditie: de selectie opmerkelijke zaken uit het voorbije jaar. Met deugdelijke grondslag samengesteld, onafhankelijk en objectief. Daarover geen correspondentie, maar bij voorbaat excuses aan elke benadeelde of gepasseerde.

Toparbeider van 2011 is oud-FNV-voorman en multicommissaris Lodewijk de Waal. Verstrekte bij infuusbank ING bestuursbonussen en steunde bij Stichting Nederlandse Vrijwilligers het topmanverzet tegen de Balkenende-norm. Passeerde daarmee Wim '' exhibitionistisch' Kok en Hans bijbanen' Alders op de socialistische flapdrolschaal. 

Helicopterview 2011 hadden minister Hans Hillen (Defensie) en Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken). Hun wentelwiekactie op het Libische strand om de raadselachtige kadebouwer ‘Paul' te redden, mislukte jammerlijk. 

Ideale bijbaan heeft en houdt Boele Staal. Doordeweeks opperlobbyist bij de Nederlandse Vereniging van Banken en daarnaast (plv.) SER-lid en Eerste-Kamerlid (D66). Handig. 

Niet verschenen 2011: De door Wikileaks aangekondigde onthullingen over Bank of America. Waarschijnlijk vernietigd door een ex-medewerker. Helaas. 

Hardste concert was het eerste concert Prince tijdens North Sea Jazz. Sommigen omschrijven alles wat hij doet als geniaal, maar mensen maakten zich terecht uit de voeten. 

Beste concert(en) was van het Tom Harrell Quintet en van Joshua Redman & Brad Mehldau, tijdens hetzelfde festival. 

Hype van 2011 was Twitter. Populair onder aandachtzoekende politici en oudere jongeren met te veel tijd. Nuttig bij demonstraties, maar verder zal het dezelfde weg gaan als de plateauzolen uit de jaren zeventig. 

Gedenkwaardigste uitspraak, ook voor accountants en hun bestuurders, deed oud-VVD-leider Frits Bolkestein in de Volkskrant (7 september): "Populisten zijn mensen die de lange termijn opofferen aan de korte termijn." 

Uitspraak om snel te vergeten deed Philip Wallage (KPMG): "Het probleem met boekhoudzaken als Ahold en Enron is dat, als je er achteraf goed naar kijkt, er niet altijd zoveel aan de hand is geweest, puur beoordeeld aan de regels." 

Eufemisme van het jaar betrof (alweer) de woekerpolissen. Werd in 2010 al gesuggereerd dat zwendel en oplichting vroeger normaal waren, in 2011 schreef Aegon aan pensioenverzekerden over ‘het kostenvraagstuk'. Bernie Madoff bericht zijn slachtoffers binnenkort over het 'beleggingsvraagstuk'. 

Documentaire van 2011 (eigenlijk 2010) was The Inside Job, over de dereguleringsmaffia en de verknoping van Wallstreet, Washington en academia. Even sterk - en gratis te bekijken - is trouwens The Warning. 

Accountant van het jaar is ‘De Vernieuwer'. Want daar moet de toekomst van het beroep toch van komen. 

Percentage van het jaar: dertig. Dat dook overal op, op Google zo'n 441 duizend hits. Toegegeven, andere getallen probeerden we niet. Maar is het toeval dat dit percentage ook op adviserende accountants, minister Jan Kees de Jager en de NBA een 'magische' werking lijkt te hebben? 

E-mail van het jaar betrof ons nieuwsbericht 'AA's rijden graag Ford, RA's liever Audi'. Een AA: "Volgens mij begrijpt u er niets van, dan wel is het door u uitgevoerde onderzoek te beperkt van omvang geweest! Ik rij al sinds jaar en dag Jaguar (vanaf januari 2011 de nieuwe XJ in diesel-uitvoering) en dat bevalt me vele malen beter dan alle Citroëns CX en XM en BMW's 7-serie die ik daarvoor heb gereden." 

Een voorspoedig 2012!

Deze bijdrage is ook als column geplaatst in het januari/februarinummer van Accountant.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Tom Nierop was van november 2001 tot juni 2016 hoofdredacteur van Accountant en Accountant.nl.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.