Opinie

Multiple choice vraag: nestbevuiling

Via de tweets van Tuacc-voorman Pieter de Kok liep ik tegen de volgende uitspraak van management-goeroe Stephen Covey aan: ‘Stop the bashing. Try something productive. Be a model, not a critic'.

Die uitspraak stemt tot nadenken, zeker voor iemand die zelf in de kritische hoek wordt geplaatst. Een tweede uitspraak die tot nadenken stemt is die van Ruud Dekkers in zijn recente bijdrage: ‘Dat betekent dat als wij ons beroep als 'mooiste vak' willen neerzetten we niet voortdurend elkaar publiekelijk moeten bekritiseren want dat begrijpt de buitenwereld niet.'

Ten derde laat ik Matthijs Pool aan het woord: ‘Maar laten we nu eens ophouden continu ons eigen nest te bevuilen.'

De drie uitspraken brengen mij tot de vraag wie er nu eigenlijk het eigen - accountants - nest bevuilen:

A) De categorie ‘vrienden binnen het beroep waardoor je eigenlijk geen vijanden meer nodig hebt'. Het gaat dan om degenen die door onhandigheden, slordigheden, disfunctioneren en wat dies meer zij, de aanleiding vormen tot kritiek - zowel van buiten als van binnen - op het functioneren van het accountantsberoep.

B) De categorie ‘boodschappers'. Het gaat dan om degenen die de onhandigheden, slordigheden, disfunctioneren en wat dies meer zij signaleren, aan de orde stellen, analyseren en met oproepen en voorstellen tot verbeteringen komen.

C) De categorie ‘beleidsmakers'. Het gaat dan om degenen die het tij van onhandigheden, slordigheden, disfunctioneren en wat dies meer zij (nog) niet weten te keren. Terwijl dat wel tot hun verantwoordelijkheid behoort.

D) Allen die onder A, B en C worden genoemd.

E) Anders, namelijk........

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.