Opinie

Druk, druk, druk

De frequente lezer van mijn blogs heeft mijn productiviteit de afgelopen weken zien dalen. Van diverse kanten kreeg ik de vraag of het wel goed met me gaat. Ja hoor: still alive & kicking. Maar het is even erg druk geweest aan mijn kant.

Waarmee zoal? Uiteraard het verzorgen van diverse colleges. Onder meer voor de bij een multinational werkzame accountants en controllers. En op Nyenrode voor aankomende commissarissen en directeuren.

Maar ook andere academische arbeid. Zo schreef ik recent een MAB-artikel over de afwezigheid van hoogleraren accountancy in het maatschappelijk debat.  En sta nu voor de verwerking van het collegiaal commentaar - niet mals - van een deel van die collega's. Ook was ik mederedacteur van de jubileumbundel van het jubilerende Nyenrode.

Maar de meeste tijd ging op aan juridisch getinte arbeid, waarbij mijn accountantsachtergrond telkens de basis van handelen betrof. Bijvoorbeeld:

  • op verzoek van de rechter-commissaris heb ik gewerkt aan een deskundigenrapport aangaande een fraudezaak (piramidefonds);
  • ten behoeve van een raad van toezicht van een woningcorporatie - nee, geen Vestia - onderzocht ik een dossier aangaande mogelijke belangenverstrengeling tussen de voormalige directie en een aantal marktpartijen;
  • bracht ik een advies uit aangaande een FIOD-dossier waarmee een accountantskantoor kreeg te maken;
  • beoordeelde ik op verzoek van de leiding van een accountantskantoor het handelen van accountants in een fraudedossier;
  • gaf ik mijn visie op de rol van de controlerend accountants in zaken waarin curatoren en anderen opkomen voor de belangen van benadeelden;
  • adviseerde ik een gemeente in een integriteitskwestie;
  • trad ik op als arbiter ten behoeve van het Nederlands Arbitrage Instituut;
  • sta ik een raad van commissarissen bij in een grootschalig fraudeonderzoek;
  • maak ik deel uit van de begeleidingsgroep aangaande en grootschalig forensisch onderzoek.

Daarnaast ben ik lid van de Commissie Stevens die het Horizontaal Toezicht van de Belastingdienst evalueert - op niet al te lange termijn zal het ook voor openbaar accountants relevante rapport verschijnen - en maak ik deel uit van de Commissie ‘Schoon Schip' die onderzoek doet naar (vermeende) misstanden op bestuurlijk niveau binnen de Provincie Noord-Holland. En ook al is het voetbalseizoen voorbij, de werkzaamheden van de Licentiecommissie binnen de KNVB gaan gewoon door.

Met name de juridische werkzaamheden kennen vaak een lange doorlooptijd. Zo werd onlangs - 16 mei 2012 - pas uitspraak gedaan in de strafzaak tegen vastgoedhandelaar Paarlberg. In hoger beroep werd een gevangenisstraf van vier jaar opgelegd. Ik schreef als deskundige drie jaar geleden een rapport in deze kwestie. Met dat rapport in het achterhoofd kan ik mij goed vinden in de uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam.

Als ik het lijstje met werkzaamheden doorneem besef ik weer eens hoe veelzijdig en leuk het vak van accountant kan zijn. Ook dat mag best eens gezegd worden in een periode die niet als de meest vrolijke van het (Nederlandse) accountantsberoep de geschiedenisboeken in zal gaan.

Maar goed, het bloggen zit inmiddels in mijn 'genen'. U zult dan ook van mij blijven horen!

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.