Opinie

Eenvoud, Passie & Kennis, meer hebben we echt niet nodig

Ter ondersteuning van de mkb-praktijk publiceerde de NBA op 4 november 2011 in concept de 'Handleiding Nederlandse controlestandaarden bij de controles in het mkb'. Doel hiervan was beroepsbeoefenaren inzicht te geven in de toepassing van deze controlestandaarden en hen te helpen bij het efficiënt uitvoeren van kwalitatief hoogwaardige controles in het mkb.

In het bericht stond nog een relevant tussenzinnetje: "Daarmee ook een bijdrage leverend aan het algemeen belang." 

Deze handleiding is een vertaling van de door de Small and Medium Practices Committee van het IFAC uitgebrachte Guide to Using International Standards on Auditing in the Audits of Small- and Medium-Sized Entities

De NBA heeft iedereen uitgenodigd commentaar te geven op het concept. Dit kon tot 31 maart 2012, waarbij de NBA in het bijzonder was geïnteresseerd in het antwoord van de achterban op de vraag of de concepthandleiding voorziet in 'de behoefte'. 

Ik kan u vertellen, de reacties waren overweldigend. De 307 bladzijden mkb-handleiding zijn aan stukken gereten, van achter naar voren, van links naar rechts, elk hoofdstuk is kritisch door de achterban gewogen en gemeten. Bij de NBA zijn ze weken bezig geweest om alle input te beoordelen. 

Niet dus. 

Nu schijnt het mkb een redelijk deel te vertegenwoordigen van het aantal (vrijwillige) controleopdrachten in NL. Menig mkb-collega heeft mij afgelopen maanden aangegeven behoefte te hebben aan een 'SMART' controleaanpak, kort, helder en integratie naar moderne controletechnieken, maar vooral een aanpak die ruimte biedt voor het uitvoeren van ons mooiste ambacht: controleren met gezond verstand. 

Niet gehinderd door enig gebrek aan vertrouwen in de ambitie van mijn collega's om elke dag een topprestatie te willen leveren, de luxe te kunnen werken in een (deels toekomstig) landschap van robuust onderwijs, op maat gesneden MKB PE en gedegen, meedenkend toezicht door de 'deskundigen', zie ik veel kansen voor een handleiding van een A4-tje of tien. 

Mijn insteek is de afgelopen weken versterkt door het lezen van de biografie over Steve Jobs. Dat boek beslaat ruim 570 bladzijden, en overstijgt hiermee het aantal pagina's van de 'mkb-handleiding' ruimschoots. Als ik het boek terug breng naar (mijn) essentie dan zijn dit drie woorden: eenvoud, passie en kennis. 

Voilá, dan zijn we weer terug naar de basis, het DNA van Tuacc, mijn persoonlijke visie op het mooiste vak, en wellicht ook uw visie. 

Op 15 juni aanstaande organiseren de NBA en Tuacc een eerste debatbijeenkomst 'Assurance in het MKB'. Liefhebbers zijn welkom om een eerste stap te zetten naar een 'SMART' aanpak. 

Mijn biologische accountantsklok tikt op de volgende begrippen: begrijp uw klant, begrijp de processen, begrijp de transacties die door de processen lopen, onderken samen de belangrijkste risico's, begrijp de AO/IC, maak verbanden zichtbaar, analyseer uitzonderingen, doen risico's zich voor, waarom, koppel bevindingen terug rondom AO/IC-zwakheden, herhaal dit proces vijf à zes keer paar jaar. De jaarrekening is geen verrassing meer. 

En omdat het speelveld van ons mooiste vak inmiddels wat meer spelers omvat, hoop ik dat zowel de leiders van toezicht, compliance, vaktechniek, als mkb-accountants in het veld aanwezig zijn. Een A4 of tien, volledig, spot on, de kern, eenvoud, ruimte biedend voor passie en gezond verstand, zou het niet geweldig zijn! 

Tot de 15e

Pieter de Kok, aanjager Tuacc

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Pieter de Kok is partner bij Coney Minds. Van 2010 tot en met 2014 was De Kok aanjager van vernieuwingsbeweging Tuacc.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.