NBA

Afstand brengt dichterbij

Een van de aardigheden aan de zomerperiode is het kunnen nemen van afstand. Zoals André Kuipers dat letterlijk ondervond toen hij vanuit de ruimte op de aarde neerkeek. Datzelfde is toepasbaar op het accountantsberoep.

In het wetgevende proces rond het accountantsberoep zijn veel argumenten voor en tegen uitgewisseld. Betrouwbaarheid en continuïteit van financiële verslaggeving zijn van cruciaal belang voor ons financiële stelsel. Het accountantsberoep doet er toe en daarom krijgen accountants ook zoveel aandacht. Accountants hebben een uitdrukkelijke boodschap meegekregen: lever kwaliteit en ben je bewust van je maatschappelijke rol.

Werken met een doel, met een stip aan de horizon. De Olympische Spelen hebben weer aangetoond dat focus cruciaal is voor het bereiken van je doelen. Juist deze observatie deed Mervyn King, de voorzitter van Bank of England de uitspraak ontlokken dat bankiers een voorbeeld kunnen nemen aan de topsporters: als bankiers moeten werken aan vertrouwen, dan vergt dat focus.

Terug naar het accountantsberoep. Afhankelijk van de uitkomsten van het wetgevende proces in Nederland en Europa zullen accountantsorganisaties hierop hun structuur, beleid en controleprocessen moeten aanpassen. Dat is echter niet voldoende. 'Aanpassen-omdat-het-moet' gaat niet werken. Net als bij olympische sporters zou moeten gelden dat de liefde voor ons vak maakt dat we onszelf steeds willen verbeteren. In het MAB heb ik onlangs geschreven over de noodzakelijke ingrediënten voor het bouwen aan onze relevantie: het leveren van kwaliteit, transparanter communiceren, voorloper zijn in verbetering van verslaggeving en innovatie in het controleproces.

Mijn oog viel op een citaat van Abraham Lincoln: 'The best way to predict the future is to create it'. Niet vanaf de zijlijn toekijken maar handen uit de mouwen steken, ieder in zijn eigen omgeving. Ik heb dat maar eens geprojecteerd op het Adviescollege Beroepsreglementering: dat levert ook enkele bouwstenen in dit bouwwerk van de toekomst. In een eerdere column schreef ik over drie lopende projecten die hier uitspringen: aanpassing van de VGC, Standard Business Reporting (SBR) en de nieuwe controleverklaring. Projecten die verschillend lijken, maar uiteindelijk op hetzelfde neerkomen: als je in de toekomst relevant wilt zijn, dan moet je inspelen op de signalen uit je omgeving. Maar ook projecten waar focus en veranderingsgezindheid cruciaal zijn om de stip aan de horizon te bereiken.

Onze focus op de noodzaak om het vertrouwen van het maatschappelijk verkeer terug te winnen maakt dat er hard wordt gewerkt aan ethische regels in samenspraak met externe belanghebbenden. Met heldere formuleringen en soms striktere regels willen we er voor zorgen dat we een code hebben die tegemoet komt aan de veranderde eisen van het maatschappelijk verkeer, maar ook waar accountants trots op zijn omdat het ze helpt hun werk beter te doen.

Eenzelfde focus heeft de International Auditing and Assurance Standards Board getoond met de voorstellen voor een nieuwe controleverklaring. Zowel nationaal als internationaal kent dit een grote belangstelling. De voorstellen zijn echt vernieuwend en kunnen niet anders dan reacties uitlokken. Van accountants, maar vooral van de lezers van de jaarrekeningen.

Op 26 september 2012 kunt u een bijdrage leveren aan het debat over de controleverklaring. Bouwt u mee aan de toekomst?

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Peter Eimers is partner bij EY en hoogleraar Audit & Assurance aan de accountantsopleiding van de Vrije Universiteit te Amsterdam.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.