Opinie

Financieren zonder de bank

Uit onderzoek van het EIM blijkt dat bedrijven en instellingen zich voor de financiering van investeringen bijna automatisch tot hun huisbank wenden. In veel gevallen tevergeefs. Vaak wordt vergeten dat er goede alternatieven voor een banklening of rekening-courant krediet beschikbaar zijn. De accountant kan bij het opsporen hiervan helpen, want hij kan de balans doorgronden en een second opinion geven over de plannen.

Een eerste stap in de zoektocht naar financiering is eens kritisch te bekijken of de voorgenomen investering wel voldoende rendeert. Zijn de verwachte gebruikskosten en te behalen opbrengsten voldoende onderbouwd en geloofwaardig? Is het bedrag van de investering onderbouwd of misschien toch te optimistisch? Is rekening gehouden met renteverlies en/of rentekosten vanwege de investering, en met aanloopkosten? Is een groei van het werkkapitaal door de investering meegenomen?

Door de terugverdienlat voor investeringen hoog te leggen neemt ook de behoefte aan nieuwe financiering af. Dat hoog leggen kan door betere argumenten en een goede financiele prognose te eisen en door de rendementseis te verhogen.

Een tweede stap is te bezien of er ruimte is op de balans om investeringen te financieren, of dat ruimte kan worden gemaakt. De werking van een balans is zoals bekend eenvoudig; als er wordt geïnvesteerd in bijvoorbeeld een bestelbusje van € 25.000, stijgt de debetkant van de balans met dat bedrag.

Om dat mogelijk te maken kunnen in principe alle andere balansposten - eventueel in combinatie - veranderen, terwijl de balans in evenwicht blijft.

Wat zijn de mogelijkheden als de schulden niet kunnen of mogen stijgen?

1. Desinvesteren. Om een investering mogelijk te maken kan ruimte op de balans worden geschapen door overbodige of onrendabele bedrijfsmiddelen te verkopen of buiten gebruik te stellen (en geheel af te schrijven).

2. Werkkapitaal verlagen. Uit onderzoek van het EIM blijkt dat bij het gemiddelde mkb-bedrijf 63 procent van de activa uit werkkapitaal bestaat. Een blijvende verlaging van het werkkapitaal (door bijvoorbeeld voorraden te verkleinen, klanten minder krediet te geven, eerder te factureren of leveranciers later te betalen) schept ruimte op de balans.

3. Activa verkopen en terug huren. Bedrijven kunnen bestaande activa verkopen aan een investeerder en deze terug huren van deze investeerder. 

4. Eigen vermogen vergroten. Door het aandelenkapitaal te verhogen (bij een nv/bv) of door een privéstorting in het bedrijf (bij een eenmanszaak) met het bedrag van de investering ontstaat ruimte voor investeringen. De verhoging van het eigen vermogen verbetert de solvabiliteit bovendien.

5. De nettowinst gebruiken. De nettowinst kan - na betaling van vennootschaps- of inkomstenbelasting - als investeringsruimte worden gebruikt. Dat kan vorm krijgen door geen dividend uit te betalen en/of door de privéopnemingen te verlagen.

6. Vorderingen terugroepen. Veel bedrijven hebben een rekening-courantverhouding met hun eigenaar, een holding of met zusterbedrijven. Of zij lenen geld aan deze verbonden partijen. Door deze af te bouwen schept u investeringsruimte.

7. Leveranciers laten financieren. Leveranciers hebben er belang bij dat de investering kan doorgaan en dat de financiering geen probleem is. Financiering door een leverancier kan de vorm aannemen van huur van het bedrijfsmiddel van de leverancier.

Een derde stap - als de zoektocht op de balans onvoldoende ruimte oplevert - is de investering buiten de balans om te realiseren. Het bedrijfsmiddel wordt dan geleasd. Het verschijnt niet op de balans, maar wel in de bedrijfskosten. Deze vorm staat bekend als de operational lease.

Een vierde stap - die veel bedrijfseigenaren liever niet wensen te zetten - is het aantrekken van risicodragend vermogen van buiten. Vaak van een durfkapitaal-investeerder.

Een kritische blik op de eigen financiële kwaliteit en een open oog voor interne financieringsmogelijkheden kan veel bedrijven en instellingen de frustratie van een afgewezen kredietaanvraag besparen.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Daan van de Loo en RenÄ— Verbrugge zijn zelfstandig adviseur, onder meer op het terrein van verlagen van werkkapitaal.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.