NBA

Een code om te tekenen

De NBA heeft het consultatieproces gestart voor een nieuwe Verordening gedrags- en beroepscode voor accountants (VGBA). Deze zal de huidige VGC vervangen. Over het waarom, wat en hoe van deze nieuwe code valt het een en ander te vertellen.

Waarom

De huidige VGC kent zijn basis in de Code of Ethics van 2003. Die internationale code is per 2010 aangescherpt na een uitgebreid consultatieproces. Strakkere teksten, duidelijker uitwerking. Daarnaast kregen wij signalen dat de opzet van de VGC (met principes en voorbeelden door elkaar) tot verwarring leidt bij accountants, toezichthouders en het maatschappelijk verkeer. Zo meldde de AFM in een van haar rapporten dat de uitwerking van bedreigingen en waarborgen tot onduidelijkheid in de praktijk leidt.

Uitgangspunt is dat accountants - in welke hoedanigheid dan ook - de nieuwe gedrags- en beroepsregels met trots moeten willen toepassen, dat de regels een prima kapstok vormen voor toezichthouders en rechters, en dat ze begrijpelijk zijn voor het maatschappelijk verkeer.

Wat

Het zal wellicht even wennen zijn: een code van maar vijf pagina's, wel vergezeld door een uitgebreide toelichting met achtergronden, overwegingen en onderbouwing van keuzes. Een korte, krachtige verordening waarbij geen woord Spaans zit. Nog steeds principle based en daardoor toepasbaar voor alle accountants. Maar er is meer dan de vijf pagina's: de voorbeelden voor toepassing van de code worden uitgewerkt in één of meer praktijkhandreikingen, deels specifiek gericht op openbaar accountants, interne en overheidsaccountants en accountants in business.

Zowel de principes als de voorbeelden kennen grote overeenkomsten met de Code of Ethics van IFAC. Dat is ook wel verstandig, gezien de internationale verwevenheid met name bij openbaar en interne accountants. Om hen te helpen hebben we een transponeringstabel toegevoegd waaruit de link met de Code of Ethics blijkt.

Last but not least: In de code wordt - net als in de huidige VGC - maar één zin gewijd aan onafhankelijkheid. Eén krachtige zin die de kapstok vormt voor de uitwerking in vernieuwde onafhankelijkheidsregels waarover u in de komende maanden ook uw mening mag geven.

Hoe

De totstandkoming van een Verordening kent een afgesproken proces. Omdat de minister van Financiën de Verordeningen van de NBA - na goedkeuring in de Ledenvergadering - moet accorderen, hebben we de code uitdrukkelijk opgebouwd volgens de 'Aanwijzingen voor de regelgeving' die de overheid heeft gesteld. En we hebben overlegd met AFM in het kader van artikel 24 van de Wet op het accountantsberoep dat aangeeft dat de NBA samenwerkt met toezichthouder AFM.

De eerste ledenvergadering van de NBA in juni 2013 is een passend moment voor de benodigde aanpassingen. De lijnen staan nu open. Als u uw mening geeft vóór de in de consultatie aangekondigde deadline, dan wegen wij die mee in de versie die wordt voorgelegd aan de NBA-ledenvergadering. Een code waarvan ook u hopelijk kunt zeggen: ‘Daar teken ik voor!'

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Peter Eimers is partner bij EY en hoogleraar Audit & Assurance aan de accountantsopleiding van de Vrije Universiteit te Amsterdam.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.