Opinie

Help, de toetsers komen!

Deze kreet zal in menig kantoor te horen zijn, als de uitnodiging voor de toetsing door de NBA op de deurmat valt. Is alles voldoende op orde, zien we geen essentiële zaken over het hoofd? Een spannende periode. Niet alleen omdat er extra werk moet worden verzet, maar vooral omdat medewerkers in de stress schieten bij het idee van de naderende toetsing.

De kantoren die in 2007 werden getoetst, wisten uiteraard al wat langer dat zij dit jaar opnieuw aan de beurt zijn (eens in de zes jaar). De toetsing 2013 verschilt echter van die in 2007 vanwege de nieuwe Verordening op de Kwaliteitstoetsing. Dit levert twee nieuwe soorten toetsingen op: thematisch onderzoek en incidentenonderzoek.

Ook de recente fusie van NOvAA en NIVRA werkt op dit vlak door. Zo zijn het College Kwaliteitsonderzoek (NIVRA) en de Raad van Toezicht Beroepsuitoefening AA's (NOvAA) nu samengevoegd tot één gezamenlijk orgaan: de Raad van Toezicht.

De AA-collega's hebben de eerste consequenties hiervan al ervaren. Hun werd voor de eerste keer gevraagd om de monitoringvragenlijst in te vullen. Deze lijst wordt gebruikt voor de indeling van de te toetsen kantoren, om zodoende de basis voor de kosten te kunnen bepalen. Wellicht wordt deze vragenlijst ook gebruikt om mogelijk aanwezige risicofactoren te identificeren. Dit zou kunnen leiden tot het toetsen van een extra aantal kantoren.

Persoonlijk ben ik vooral nieuwsgierig naar de feitelijke invulling van de toetsingen 2013. Want hoe ziet het nieuwe toetsingsprogramma 2013 er concreet uit? Zien we straks een meer principle based ingerichte toetsing, zoals eerder gehanteerd door het NIVRA? Of krijgen we een toetsing die meer rule based is, zoals voorheen bij de NOvAA? We weten het antwoord zodra de nieuwe toetsingsdocumenten beschikbaar komen.

Veel collega's zullen zich ook afvragen: 'Wie komt ons toetsen? Gaan er straks AA's als toetser naar de AA-kantoren en RA's naar de RA-kantoren?'

Toewijzing van de juiste toetsers is een belangrijk onderdeel van de toetsingsprocedure. In de jaren dat ik me bezighoud met kantoorbegeleiding rond de toetsing, is me in dat opzicht veel opgevallen. De persoonlijke invloed van een individuele toetser op de uitkomst van de toetsing is groot en soms zelfs doorslaggevend.

De praktijk heeft ook laten zien dat er soms een vervolgtoetsing nodig is, omdat er een onjuiste of onvolledige selectie wordt gemaakt van de te toetsen dossiers.

Naar mijn mening kan en zal de NBA hier een verbeterslag in gaan maken, door de toetsers beter overwogen toe te wijzen aan de te toetsen kantoren. Hierdoor sluit het kennisniveau van de toetsers beter aan bij de te toetsen kantoren. Met als resultaat: toetsingsuitkomsten die de werkelijke stand van zaken beter reflecteren.

Daarom een aantal overwegingen voor het formeren van een goed geëquipeerd toetsersteam:

  • Sluit de achtergrond (zowel vaktechnisch als qua attitude) van de toetsers voldoende aan bij het te toetsen kantoor?
  • Sluit de kennis van de toetsers voldoende aan bij de opdrachten van het te toetsen kantoor?
  • Sluiten de vaardigheden van de toetsers voldoende aan bij het kwaliteitssysteem van het kantoor? Even zwart-wit: hoe zinvol is het om toetsers die zelf in hun eigen praktijk nog intensief werken met papieren dossiers, een kantoor te laten toetsen met een vrijwel geheel geautomatiseerd kwaliteitssysteem?
  • In hoeverre gebruiken de toetsers - bewust dan wel onbewust - het kwaliteitssysteem van hun eigen kantoor als norm voor het kwaliteitssysteem van het te toetsen kantoor?

Mijn voorstel is dat een AA of RA die toetser wil zijn, jaarlijks minimaal tien toetsingen uitvoert. Daarnaast zal hij jaarlijks verplichte PE over regelgeving rondom toetsing moeten volgen. Aanvullend zou de Raad van Toezicht hierop verplichte 'terugkomdagen' kunnen organiseren.

Een toetser die onvoldoende geëquipeerd is voor het toetsen van een bepaald kantoor, toetst de verkeerde dingen of toetst de dingen verkeerd. Om die reden is het noodzakelijk toetsers in te zetten die professionele kennis en ervaring hebben, passend bij het te toetsen kantoor.

De Raad van Toezicht kan hieraan bijdragen door in het voortraject van de toetsing op te treden als secure 'matchmaker'. Dit zal de kreet 'Help, de toetsers komen!' niet gelijk veranderen in 'Hoera, de toetsers komen!', maar het maakt het misschien allemaal wel net iets minder beladen.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

John Weerdenburg AA is mede-oprichter van adviesorganisatie Auxilium Adviesgroep BV te Leusden.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.