Opinie

Tuacc komt tot stilstand en gaat door

Tuacc moet terug naar de essentie. We moeten 'nieuwe woorden' vinden om over ons vak na te denken. Zelf stop ik met het aanjagen van de discussie. Tuacc gaat iets bijzonders doen, iets unieks: het Tuacc Innovatie Lab.

Ik zag deze week de film Celebrate What's Right With The world en alle puzzelstukjes in mijn hoofd vielen op zijn plaats. Het is een verhaal over schoonheid, zoektocht naar wat er goed is in de wereld en hiervan genieten.

De accountancywereld is voor is voor mij een onduidelijke, verweven wereld, gekenmerkt door een vreemde vorm van wederzijdse afhankelijkheid en vasthoudendheid. De relaties tussen politiek, toezichthouders, belangenverenigingen, beroepsorganisaties, beroepspraktijk, onderwijs en dienstverleners zijn vaak ongrijpbaar.

Het is een zwanendans, een intrigerend schouwspel. Maar niet één van doorpakken. Niet één waar positieve energie wordt gecreëerd. Niet een omgeving waar schoonheid wordt gevierd. Dat is duidelijk.

Een beweging als Tuacc, alleen maar ontstaan uit liefde voor het mooiste vak, zich voortbewegend op basis van vrije tijd en positieve energie, komt tot stilstand in een omgeving die wordt gedomineerd door tegengestelde belangen, onzichtbare agenda's en een gebrek aan verbinding en gemeenschappelijke doelstellingen.

Tuacc moet terug naar de essentie, terug naar samen genieten van de schoonheid van ons mooiste vak, zorgen voor verbinding en vooruitkijken.

Dit kunnen we doen door samen kleine stapjes 'vooruitgang' te faciliteren. Door verdere verbinding buiten onze kern komt er nieuwe energie vrij, wordt de groep groter, wordt de impact groter en kunnen we veranderingen inhoud geven.

We moeten nieuwe woorden vinden (niet letterlijk) om over ons vak na te denken. Zie hier de inspiratie voor deze zin!

Zelf stop ik met het aanjagen van de discussie. Aanjagen heeft voor mij de afgelopen maanden een negatieve lading gekregen. Ik wil waken voor cynisme. We vallen veelal in herhaling, er is te weinig verbinding en ik voel te weinig gezamenlijk wil om op de grotere thema's tot daadwerkelijke hervormingen te komen. Dat is mijn 'beleving', en dat hoeft zeker niet als waarheid te worden ontvangen.

Ik ga geen blogs meer schrijven over de grote thema's, ik ga niet meer schoffelen, onkruid wieden of reageren op misstanden en opinies waarin woorden veelal slechts woorden zijn. Dit laatste is vooral ook bedoeld om mijn eigen positieve energie beter te managen.

Ik ga ook geen tweetups of andere bijeenkomsten meer organiseren. Hoewel dit laatste een prachtig instrument tot verbinding was, meer dan geslaagd, moeten we als Tuacc ook keuzes maken waar we tijd en energie in kunnen steken.

Tuacc is een prachtige reis. Ik wil verder met die mensen die geloven in verbinding en de kracht van samenwerking. Ik wil verder met mensen die geloven dat verandering vanuit jezelf moet komen. It starts with the heart.

Ik wil wel een punt benadrukken, zie het als een saluut aan iemand waar ik bijzonder veel respect voor heb: Marcel Pheijffer. Ik zal zijn stukken blijven lezen en zijn scherpte meenemen in mijn eigen rol als accountant en ondernemer.

Tuacc Innovatie Lab

Tuacc gaat iets heel bijzonders doen, iets heel unieks, tegelijkertijd hebben we geen idee of het gaat lukken. Wat gaan we doen? Collaborative leadership! Samenwerken en faciliteren van innovatie, ofwel het Tuacc Innovatie Lab.

Op 13 maart 2013 organiseren we een zeer mooi Introductie Event. Het event is toegankelijk voor iedereen die wil samenwerken, verbinden en innoveren.

Tijdens het event gaan we de Lab-opzet verder toelichten, spreken een aantal mensen over innovatie en gaan we aan de direct aan de slag met een aantal 'experience sessies' om de ideeënmotor al een beetje op gang te krijgen.

Wat ik stakeholders toewens

Een gebrek aan verbinding betekent te weinig ruimte voor dialoog over onze einddoelstellingen. Zonder verbinding is er geen veilige omgeving voor de 'crucial conversations', het beantwoorden van de echte vragen, over onderstroom, cultuur en visie voor de toekomst. En zonder crucial conversations komt er geen positieve energie vrij.

Ik wens alle stakeholders, de leiders bij de kantoren, de toezichthouders, de universiteiten, iedereen, de rust en wijsheid toe om met elkaar de verbinding te zoeken, om tijd en ruimte te maken voor 'crucial conversations', om eerlijk te zijn, om verdieping te zoeken en om tot een gezamenlijke visie te komen rondom de toekomst van ons mooiste vak.

Mocht er belangstelling zijn dat ben ik graag bereid dergelijke initiatieven te ondersteunen door belangstellenden te koppelen aan een organisatie die het voeren van 'crucial conversations' kan begeleiden.

Huishoudelijke mededelingen

Wat betreft mijn eigen Tuacc-rol: Vanaf heden ga ik Robert van Geenhuizen, hoofd Tuacc Lab, ondersteunen en ga ik verder werken aan verbinding van Tuacc met andere partijen die willen samenwerken in en rondom het Lab. Ik ga mij weer richten op het "celebrate what is right about our profession".

Lukt het, dan lukt het. Lukt het niet, dan hebben we veel geleerd, een prachtige reis beleefd en nieuwe vriendschappen gesloten.

Pieter de Kok, liefhebber mooiste vak

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Pieter de Kok is partner bij Coney Minds. Van 2010 tot en met 2014 was De Kok aanjager van vernieuwingsbeweging Tuacc.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.