Opinie

Bloedgeld

Na de val van Lehman Brothers zijn we inmiddels vijf jaar verder. Een val die als een belangrijk markeringspunt in de geschiedenis wordt gezien. Ook voor het accountantsberoep.

EY was de accountant van Lehman Brothers. Blijkens het zogeheten Valukas-rapport heeft de accountant in zijn signalerende en waarschuwende functie in casu volledig gefaald. Zie daarvoor ook mijn eerdere blogs uit 2010:

Voor wat betreft de accountantsrol, draait de Lehman-casus om het op rapportagemomenten opschonen van de balans. De bank belazerde belanghebbenden op die wijze - dus door de zaken zonniger voor te stellen dan deze waren - onder het toeziend oog van de accountant. Die over deze praktijken overigens was getipt door een interne klokkenluider.

Tot nog toe is de schade voor EY beperkt. Ze komen er kennelijk mee weg door te verwijzen naar regels die de boekhoudkundige handelwijze van Lehman niet verbieden. Hetgeen nog niet wil zeggen dat het daarmee is toegestaan; temeer daar de Code of Ethics stelt dat een accountant dient te voorkomen dat hij wordt geassocieerd met stukken die een misleidend karakter hebben.

Enfin. De afgelopen week is een klein stapje gezet: EY blijkt bereid haar zonden voor 99 miljoen dollar af te kopen. Bloedgeld.

Deze week wordt de overeenkomst in het kader van een zogeheten class action vermoedelijk geformaliseerd. Deze dient dan nog wel door een rechter te worden goedgekeurd.

Zoals de rechter ook nog moet oordelen - in hoger beroep - over de claim van Advocaat-Generaal Schneiderman die de door EY van Lehman ontvangen vergoedingen van 150 miljoen dollar wil terughalen.

In verhouding tot laatstgenoemd bedrag valt de betaling van 99 miljoen dollar bloedgeld nog wel mee. En overigens valt het ook mee ten opzichte van het bedrag - naar verluidt zo'n 50 miljoen euro - dat EY Nederland heeft betaald voor het falen in de Landis-case.

Oh ja, EY heeft er zelf ook nog een mening over: 'they denies all liability' en ‘we chose to settle this claim to put this matter behind us.'

Waarvan akte..

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.