Opinie

Revolucion o muerte!

Mooi he, al dat geroep om revolutie? Oude tijden herleven, voor je het weet krijgen we accountants met bloemen in het haar aan de ene kant, en militante accountants die zich verenigen in de Rote Accountants Faktion aan de andere.

De echte revolutie wordt natuurlijk niet gestart door instituties zoals de NBA, de mooie woorden van de vice-voorzitter ten spijt. En de echte revolutie wordt evenmin gestart door de vlammende, en wat mij betreft veelal terechte, oproepen tot revolutie van vaste bloggers

Ze komen ook niet van de velen die, niet zo revolutionair, over elkaar heen buitelen om te vertellen dat er een weeffout in het beroep zou zitten, en dat we eigenlijk naar een soort Verlicht Despoot moeten die accountantsdiensten verdeelt en betaalt, namens het Volk. André Bindenga zaliger was er een voorstander van, en zelfs deze grootheid uit het vak kreeg die revolutie niet op gang.

En eerlijk gezegd: gelukkig maar. Ik kom uit een zeer links nest en heb me misschien wel daardoor net te veel verdiept in dat soort rode revoluties om niet te beseffen dat dergelijke revoluties rood zijn van bloed, van de schade die ze aanrichten, en van de neergang die ze inluiden.

Melodramatisch? Natuurlijk. Zelfs revoluties zijn in de accountancy zelden wereldschokkend. Maar dat neemt niet weg dat er enige reden is tot bezorgdheid als in dit mooie vak om revoluties wordt gevraagd die vooral het establishment willen aanvallen, die vooral verdienmodellen lijken aan te vallen, en die vooral revolutionair lijken te willen zijn, om het revolutionair zijn op zich.

Intussen is de revolutie gewoon aan de gang. En wel de innovatie-revolutie. Pieter de Kok met zijn Tuacc-innovatielab. DAT is revolutie die toekomst heeft. Omdat hij niet aanvalt maar opbouwt, vooruit wil, en wie niet mee kan komen laat hij achter zich.

Ik ga deze week praten bij een klein, onbekend accountantskantoor, dat zich radicaal opnieuw aan het uitvinden is. Langs denklijnen die passen bij de huidige tijd, en de nabije toekomst. Nieuw businessmodel, nieuwe diensten, nieuw inzicht in de mogelijkheden van techniek, netwerkeconomie, innovatie. DAT is revolutie met toekomst.

We schreven het in 2005, we schreven het in 2008, en we schrijven het opnieuw. Niet als oproep tot revolutie, maar als nuchtere constatering van mensen die zelf mee doen aan die revolutie, maar die vooral observeren en zien wat nog veel mensen in deze branche niet lijken te zien: de revolutie is al gaande. En ze gaat innovatief vooruit. De revolutionairen van deze strijd maken geen slachtoffers, maar wie niet mee gaat wordt wel achtergelaten.

Ik citeer Wildschut maar gewoon:

  • De organisatie van arbeid in het accountantsberoep zal fundamenteel veranderen. Niet langer de opleiding van leerling, via gezel tot meester, maar een moderne vorm van arbeidsverdeling waarin enkele goed betaalde ontwerpers van administratieve processen en van audits het specialistische werk doen, verkopers die het product in de markt zetten, en grote aantallen relatief laaggeschoolden het 'lopendebandwerk' doen. Niet meer een carrière van overgekwalificeerde vinker tot accountant-vennoot, maar een duidelijke verdeling van functies en bijbehorende scholingsbehoefte.
  • Als accountants niet zelf voorzien in de nieuwe behoeften van de markt, dan zal de markt accountants simpelweg negeren. Zo gaat de ontwikkeling van XBRL als medium voor het aanleveren van verantwoordingsgegevens door, met of zonder de accountant. Als de accountant er niet in slaagt op korte termijn (NB: dus snel na de zomer van 2005 (sic)) een assurance-product te ontwikkelen voor deze XBRL-gegevensverstekkingen, dan zullen anderen dat doen. Zolang niemand het doet, gaat de markt gewoon verder zonder assurance, maar niemand zal wachten op de accountant.
  • De assurance-markt zal niet-innovatieve aanbieders simpelweg wegvagen, ten gunste van innovatieve aanbieders die door arbeidsverdeling en outsourcing hun kostprijs weten te reduceren en hun product aantrekkelijk weten te houden voor de markt.
  • De beide beroepsorganisaties zullen zich omvormen van gilden naar een combinatie van belangenbehartigers, lobbyisten, branche-promotors en een soort ingenieursbureaus voor de branche.
  • De opleidingen zullen moeten gaan diversifiëren naar opleidingen in verkoop, productie en ontwerp.

Het gaat allemaal iets langzamer dan we in 2005 en 2008 dachten, maar de revolutie die we toen voorspelden is gaande. Nu. Zonder roepen, maar door doen.

Intussen blijven mensen als wij, Wildschutters, Marcel Pheijffer, etc., etc., roepen naar de achterblijvers: sluit aan! Doe mee!

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Arnout van Kempen di CCO CISA is Senior manager Risk & Compliance bij Baker Tilly. Hij schrijft op persoonlijke titel. Hij is lid van de Commissie Financiƫle verslaggeving & Accountancy van de AFM en lid van de signaleringsraad van de NBA. Daarnaast is hij diaken van het bisdom 's-Hertogenbosch.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.