Opinie

Abject en infaam

Bram Moszkowicz wás Neerlands bekendste en meest spraakmakende strafrechtadvocaat. Maar sinds hij door het Hof van Discipline uit zijn ambt is gezet mag hij dit vak niet meer uitoefenen. Dat is jammer. Voor hem althans.

Pleiten kon hij als geen ander. Ik mocht het zelf ervaren in een zaak waarin hij zijn debuut op het 'grote toneel' maakte. Het betrof het onderzoek naar de drugsbende van de Hakkelaar. Ik heb als FIOD-rechercheur aan dat onderzoek mogen bijdragen. Onderzocht de geldstromen en witwasconstructies van de drugsbende.

Er zijn prachtige verhalen over te vertellen. Zoals over de dag waarop we in een deelonderzoek een aantal bendeleden arresteerden en ik de in beslag genomen spullen in een grote ruimte in het FIOD-gebouw moest archiveren. Druk doende ging een net binnen gekomen GSM af. Ik nam in een reflex op. Deed onnozel en gaf korte antwoorden.

Aan de andere kant van de lijn werd gevraagd 'Waar ik bleef'. Ik vroeg slechts waar ik ook alweer moest zijn. De verdachte - wiens stem ik van de telefoontaps herkende - hadden we die dag nog niet kunnen arresteren. Dat lukte wel toen hij mij de locatie doorgaf waar hij op dat moment verbleef...

In een ander deelonderzoek hielden we advocaat Oscar Hammerstein aan. Samen met een collega mocht ik hem verhoren. Boeiende gesprekken met fiks tegenspel. Niet in de laatste plaats door de media-aandacht en het feit dat deze advocaat door mr. Gerard Spong en nog een advocaat werd bijgestaan. Drie topadvocaten tegenover twee rechercheurs. Ik was nog een groentje...

En wat te denken van de keer dat huidig staatssecretaris Fred Teeven - toentertijd mijn baas - mij de dag voor Kerst 1995 uit bed belde met de vraag of ik nog dezelfde dag naar de Antillen kon vertrekken om onze hoofdverdachte te arresteren. Ik vertelde hem dat ik het even aan mijn vriendin moest vragen en dat ik hem terug zou bellen. Ik mocht van haar gaan.

Met twee leden van een observatieteam en verantwoordelijk voor een arrestatieteam vertrok ik uiteindelijk een dag later. Om 10 dagen later - helaas zonder succes - weer thuis te komen. Een hele ervaring rijker. Twee weken later werd de hoofdverdachte op zondagavond bij zijn schoonmoeder - met een bord op schoot Studio Sport kijkend - alsnog aangehouden (in Nederland).

De laatste herinnering aan een prachtige FIOD-tijd en vorengenoemd onderzoek betrof een aantal bijeenkomsten in Londen. Daar mocht ik samen met een collega een kroongetuige - toentertijd (1996) een juridisch novum - verhoren. Het is de aanleiding geweest tot de huidige wettelijke regeling dienaangaande.

Terug naar Bram Moszkowicz. In mijn FIOD-tijd bezocht ik voor een andere zaak ook eens zijn vader Max in Maastricht. In een statig pand. De oude Max had een stijlvolle kamer en een indrukwekkende verzameling bijzondere (vul)pennen. Een vakman pur sang. Met charisma. Beleefd, maar o zo geslepen.

De oude Moskowicz leerde zijn zoon het vak. In het Hakkelaar-onderzoek stonden zij samen een hoofdverdachte bij. Bram Moszkowicz genoot toen al van alle (media)aandacht die hij kreeg. Later werd dat wat minder. Omdat er naar zijn zeggen onzin over hem verscheen. Daar schreef hij een boek over: 'Liever rechtop sterven dan op je knieën leven'.

Hetgeen overigens een mooi motto zou zijn voor een professioneel-kritische accountant met rechte rug, maar dat terzijde.

Het Hof motiveerde de beslissing tot schrapping van de jonge Moszkowicz als volgt: 'Uitgaande van de aard en de ernst van de gegrond bevonden klachten en bezwaren en in aanmerking nemende het tuchtrechtelijk verleden van verweerder, is het hof van oordeel dat gelet op het vertrouwen dat in de advocatuur gesteld moet kunnen worden de schrapping van het tableau in deze zaak aan de orde is en dat niet met een lichtere sanctie kan worden volstaan.'

Een beslissing die de gevallen advocaat ongetwijfeld zal kwalificeren met de twee woorden die ik dankzij hem heb geleerd: 'abject' en 'infaam'. Geen ander dan hij kan deze woorden zo gedistingeerd uitspreken. 

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.