Opinie

Vaker naar verplichte PE-cursus?

Weet u het nog? Vast wel. In 2012 moest iedere (openbaar) accountant naar de verplichte PKI-cursus, omdat bleek dat 'we' te weinig kritisch zijn. Op zijn zachtst gezegd was niet iedereen even enthousiast over nut en noodzaak van deze cursus.

Toch zal de NBA een dergelijke verplichting in de toekomst vaker hanteren als de omstandigheden of ontwikkelingen in het vak daarom vragen. Permanente educatie staat immers hoog in het vaandel bij onze beroepsorganisatie; het is een van de bouwstenen van de fundamentele beginselen.

Iedere accountant moet om die reden hierover verantwoording afleggen aan de NBA. Tot aan vorig jaar was hierbij nog sprake van discriminatie tussen RA's en AA's. Immers, de RA moest jaarlijks digitaal zijn PE -punten registreren en een AA werd pas bij de toetsing aangesproken op deze verplichting (een keer in de zes jaar).

Dit kwam ook tot uitdrukking bij de Accountantskamer: in 2011 waren er 153 'PE -zaken', waarbij uitsluitend RA's betrokken waren. Hieruit blijkt dat de Accountantskamer het kwantitatieve element toetst van de PE-verplichting.

Maar hoe is het dan gesteld met de kwalitatieve PE-verplichting? Heeft de NBA hier ook iets over te melden? Uitgaande van de verplicht gestelde PKI-cursus zou dit in de lijn der verwachting liggen.

De AFM heeft hier in ieder geval sinds kort óók een mening over. De toezichthouder meldt in zijn recent verschenen verslag over de kwaliteit van de middelgrote oob-kantoren (niet de big four): "De AFM verwacht van een externe accountant dat bij zijn permanente educatie in belangrijke mate invult met opleidingen die zijn gericht op het controleren".
En: "De AFM geeft de NBA en de CEA in overweging om te bezien in hoeverre zij hierbij een rol van betekenis kan vervullen. De AFM doet de aanbeveling dat een externe accountant verplicht wordt gesteld om een deel van de permanente educatie te besteden aan het op peil brengen, bijhouden of versterken van zijn controlevaardigheden al naar gelang zijn kennis en ervaring en de aard van zijn controlepraktijk".

Dit lijkt mij een opmaat naar een nieuwe PE-verplichting voor externe accountants.

Maar - toch even een gewetensvraag - hoe selecteert u zelf de benodigde PE-cursussen? Gaat u voor de laagste prijs per PE-punt? Zwicht u toch voor het aanlokkelijke 'gratis' Nespresso-apparaat? Volgt u groots opgezette seminars, waarbij u ongestoord uw smartphone in de gaten kunt houden? Of laat u zich toch vooral triggeren door de cursusinhoud en het kaliber van de docenten? Hoe dan ook: ú bepaalt uiteindelijk hoever u wilt gaan om het maximale uit een PE-cursus te halen.

Ik vind de tijd rijp om het fenomeen PE-cursussen anders te gaan benaderen; PE kan namelijk ook een belangrijk marketinginstrument zijn. U houdt de relaties met steeds kritischer cliënten alleen in stand als u voor hen zichtbaar maakt dat u beschikt over (actuele) kennis en ervaring. Dat biedt volop kansen in de adviespraktijk. Als accountant in de mkb-praktijk bent u zich bewust van de (vaktechnische) ontwikkelingen op gebieden die er spelen bij uw cliënten. Om die reden horen kennis over de werkkostenregeling, de flex-BV, externe verslaggeving en recente fiscale ontwikkelingen (eigen woning) bij uw standaard parate kennis.

De NBA heeft hier in de Nadere Voorschriften PE het volgende over geschreven: "Permanente Educatie stelt de accountant in staat om in continuïteit deskundig op te treden in de omgeving waarin hij beroepsmatig werkzaam is". Als we dit vertalen naar de praktijk, staat er eigenlijk het volgende: denk scherp na over uw 'core business' en investeer bewust in kennis die daarbij essentieel is.

Kortom, heeft u een PE-cursus gevolgd, zet dan ook stap 2. Ga door uw cliëntenbestand heen en vraag u daarbij af wie u van dienst kunt zijn met uw nieuw verworven kennis en inzichten. Benader vervolgens de cliënten voor wie deze nieuwe informatie belangrijk kan zijn; zij zullen dit zeker waarderen. Uw cliënt is tenslotte degene aan wie u dit het meest verplicht bent. Daar is geen NBA-verplichting voor nodig!

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

John Weerdenburg AA is mede-oprichter van adviesorganisatie Auxilium Adviesgroep BV te Leusden.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.