Opinie

Keek op de (afgelopen) week

Kees van Kooten en Wim de Bie verwierven hun faam onder meer met het programma Keek op de week. Daarin bespraken ze op humoristische - soms hilarische - wijze de actualiteiten via sketches, gesprekken en columns. Deze blog ben ik schatplichtig aan hen.

Want over de afgelopen - voor het accountantsberoep dramatische - week valt genoeg te zeggen. Alhoewel: het valt ook samen te vatten in de rake cartoon in het NRC van afgelopen woensdag. Het betrof een schets van de kantoorkolossen van diverse accountantsorganisaties met daarop in het groot hun logos. In plaats dat deze waren getooid met hun namen stond er telkens 'Oeps'. Met een beetje goede wil kunnen we dit verstaan als humor. Zwarte humor welteverstaan.

De week begon op maandag met de uitspraak van de Accountantskamer tegen een voorheen prominent accountant en voormalig NBA-vertrouwenspersoon. Afgeserveerd voor handelen dat wordt opgevat als schadelijk voor de goede naam van het accountantsberoep.

Op dinsdag nieuwe berichten over de schikkingen die Ernst & Young trof in de kwestie Landis. Het werd prominent besproken op de eerste drie pagina's van het Financieele Dagblad. De accountantsorganisatie wordt niet alleen afgeserveerd voor accountantsfalen tijdens de controle, maar thans vooral ook voor de gebrekkige communicatie en transparantie daarover.

Afgelopen woensdag dus de cartoon in het NRC en daar rond omheen een hoofdartikel over falende accountants. Maar ook in het FD werden de accountants in een redactioneel commentaar afgeserveerd omdat er een kloof blijft bestaan tussen woorden en daden. Fijntjes wordt ook hier geconstateerd dat in de transparantieverslagen 'echt pijnlijke zaken nog altijd hoogstens worden aangestipt'.

Op donderdag een portret van ondergetekende in het Financieele Dagblad. Met kwalificaties daarin zoals 'horzel', 'paria', 'luis' en 'hofnar'. Afgeserveerd of complimentieus? Het oordeel laat ik graag aan de lezer.

Het kon nog erger. Donderdag rapporteerde de AFM ook haar bevindingen over de toetsing van niet-oob accountantsorganisaties. Deze werden keihard afgeserveerd omdat velen niet eens in staat bleken basale controletechnieken toe te passen. En evenmin de regels op het gebied van externe verslaggeving.

Op vrijdag verhaalde de pers over het AFM-rapport: weer werd het accountantsberoep afgeserveerd. Ook was de NBA-voorzitter op de radio te horen met een toelichting. Een taak waaraan weinig eer viel te behalen. Hetgeen leidde tot een onhandig antwoord op de vraag wat de maatschappij had gemerkt (van het accountantsfalen): 'Ik denk dat u daar niks van gemerkt heeft.' Een antwoord waaruit de hoop spreekt dat ondanks het accountantsfalen toch juiste accountantsverklaringen zijn afgegeven. Als dat al zo is dan is dat echter meer geluk dan wijsheid.

Tot slot de zaterdag. De op maandag door de Accountantskamer afgeserveerde accountant mocht een pagina in het NRC vullen. Eerdere veroordelingen noemt hij 'klein bier'. Een zaak waarin hij door dezelfde Accountantskamer is veroordeeld telt hij niet mee omdat daarin beroep is aangetekend. Critici worden weggezet als verliezers van aanbestedingen en als jaloerse collega's. En nog een sneer: 'De voorzitters van de vier grootste accountantskantoren gingen allemaal weg vorig jaar en gaven mooie afscheidsinterviews. Geen van de vier toonde enig reflectievermogen. Ze hebben nog steeds niets geleerd.'

Zondag verscheen er gelukkig geen krant.

Waren er dan in het geheel geen lichtpuntjes? Jawel. Het fraaie eerbetoon van diverse kanten aan wijlen Hans Blokdijk. Daarnaast had ik graag wat aardigs willen schrijven over de 'Verwachtingenkaart van KPMG'. Indien dit verder serieus wordt opgepakt kan het helpen om de in het Financieele Dagblad genoemde kloof tussen woorden en daden te verkleinen.

En waar is nu de voor Keek op de week zo kenmerkende humor in deze bijdrage gebleven. Sorry, ik kon me er niet toe zetten. Het was een week om cynisch van te worden. Een week van plaatsvervangende schaamte. Een week waarin ik mij weer eens afvroeg of ik de accountantstitel nog wel wil dragen.

Degenen die - op zoek naar de humor in mijn betoog - het einde van deze blog hebben gehaald verwijs ik naar Youtube. Zoek daar naar: zwerver Dirk, prof. dr. ir. Akkermans, de Zusjes Veenendaal, Berendien uut Wisp, doctor Clavan, Kwiskandidaat Lex, de Duitse Leraar, Ed van Thijn, Louc Hobbema, de Alleenstaande Vandaal en vele andere onvergetelijke geesteskinderen van Kees van Kooten en Wim de Bie. Kunt u alsnog lachen...

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.