Opinie

Jaar van de wederopstanding?

Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Althans ik beschouw de herstart na de zomer maar even als een nieuwe ronde.

Een zomer die op ons vakgebied nauwelijks slecht nieuws heeft gebracht. Dat is een opsteker na een periode waarin te vaak wel dergelijk nieuws werd gebracht.

Sterker: met een zonnebril op de krant gelezen was er op ons vakgebied louter goed nieuws. Bijvoorbeeld de - middels een goed gemotiveerd vonnis - veroordeling van bedrijvendokter Joep van den Nieuwenhuijzen. Dertig maanden gevangenisstraf voor onder meer het plegen van valsheid in geschrifte, corruptie en faillissementsfraude. Waarmee de norm van eerlijk zaken doen en het voeren van een integere boekhouding weer eens is bevestigd. Goed nieuws, want wij staan als accountants ook achter die norm.

Ook de beslissing van de Accountantskamer in de tuchtzaak tegen de voormalig accountant van het voorheen beursgenoteerde Van der Moolen, zie ik als goed nieuws. De Accountantskamer legt helder het belang uit van de toetsing door de accountant van de continuïteitsveronderstelling. Die toetsing is 'noodzakelijk' en het getuigt van de door de accountant in acht te nemen zorgvuldigheid 'dat daaraan tijdens de controle op de voorgeschreven wijze aandacht wordt besteed'.

Wederom is de berisping voor de accountant te zien als goed nieuws. Voor ons als accountants. Wij staan immers ook achter deze norm, die dan ook duidelijk in onze vaktechnische voorschriften is verankerd. Goed nieuws ook voor het maatschappelijk verkeer, dat als geen ander belang heeft bij naleving door accountants van deze norm, zeker in tijden van economisch ontij. Goed nieuws ook dat de AFM accountants die dat niet doen aanpakt.

En dan de door Tom Ooms - hulde - aangezwengelde discussie over het onderwijsmodel en over het businessmodel van de accountantsorganisaties. Een discussie die vooral gaat over de positie van studenten, die mijns inziens alleen maar wordt verstevigd nu er stevig voor hen wordt opgekomen. Goed nieuws derhalve voor de toekomstige generatie toppers binnen ons beroep.

Hulde ook voor Manfred Zurhorst van DRV, die keurig en zonder uiteindelijk af te geven op de AFM aangeeft hoe zijn accountantsorganisatie het noodzakelijke proces van kwaliteitsverbetering ter hand heeft genomen. Je op deze manier kwetsbaar opstellen en openhartig zijn vormt een fraai voorbeeld van openheid die je bijvoorbeeld ook in transparantieverslagen zou willen lezen.

Goed nieuws dus dat aan een 'best practice' zoals deze een voorbeeld kan worden genomen. Ik hoop dat veel accountantsorganisaties dat ook gaan doen. De AFM-rapporten over de 'big four', de 'next nine' en een dertigtal kleinere kantoren laten zien dat het ook nodig is.

Want waar de 'next nine' niet heeft laten zien te hebben geleerd van het AFM-rapport over de 'big four' - hetgeen voor de bedoelde kleinere kantoren eveneens geldt maar dan ten aanzien van beide rapporten - dient nu echt spoedig verbetering te worden getoond. Een volgende stap is immers dat de AFM met nog stevigere maatregelen gaat komen, zoals intrekking van de vergunning.

Maar het beste nieuws, althans wat mij betreft, van deze zomer moet nog komen. En het hangt samen met het laatste punt.

Ik zie het als een zegen dat minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën er voor gaat zorgen dat de AFM de rapportages herleidbaar tot individuele accountantsorganisaties openbaar mag maken. Opdat het maatschappelijk verkeer zo beter de prestaties van die organisaties kan beoordelen, maar bovenal omdat het de tucht van de markt diens werk zal laten doen.

Ik hoop en verwacht dat het de angst voor die tucht is die ervoor gaat zorgen dat de 'big four', de 'next nine' en andere accountantsorganisaties nu eens echt in beweging komen. Om hun op onderdelen lankmoedige houding te laten varen. Met daadwerkelijke verbeteringen te komen en kwaliteit in en van het werk echt en oprecht centraal te stellen.

Kortom: nieuwe ronde, nieuwe kansen! Laat het komend arbeidsjaar dan ook het jaar van de wederopstanding worden. Omdat accountants een heldenrol vervullen als zij schade veroorzaakt door een gewiekste zakenman als Joep van den Nieuwenhuijzen weten te voorkomen. Of een heldenrol omdat accountants wel goed handelen bij dreigende faillissementssituaties. En omdat de studenten, de volgende generatie accountants, ondanks inzakkende partner fees goed ondersteund worden. En omdat er komend jaar nog meer Manfred Zurhorsten opstaan...

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.