Opinie

Mijn nieuwe vriend Daan!

Ik had tot zondagavond 1 september nog nooit van Daan Roosegaarde gehoord. Inmiddels is Daan mijn nieuwe vriend.

Het is nog even eenzijdig, want we kennen elkaar (nog) niet, maar ik voel een enorme verbondenheid met Daan, die avond te gast in het tv-programma Zomergasten.

Niet dat ik zijn voetsporen kan staan. Daan is echt briljant. Wint prijzen, bedenkt en maakt inspirerende en fascinerende concepten. Dit is zo voorbeeld. Dit is geen oude wijn in nieuwe zakken, dit is geen copy cat-innovatie, dit is fantastisch.

Daans meest recente project betreft het ontwikkelen van snelwegen die energie teruggegeven aan de wereld, snelwegen waar kleuren, verf, IT en verwondering samen komen. Highway 3.0 zeg maar.

Op Daan past geen label. Architect, social designer, kunstenaar, goeddoener. Maakt niet uit, Daan is Daan en Daan wil vooruit. Daan wil mooie dingen creëren die goed zijn voor de mens, goed voor de economie en goed voor de natuur.

Ook ik wil vooruit met het mooiste vak. Wat we nodig hebben is absoluut meer Daan-mindset in de accountancy.

De 'oude wereld' vroeg in Zomergasten aan Daan of IT en innovatie de wereld echt vooruit gaan brengen. Daan omschreef het mooi: "Dat gaan wij met elkaar bepalen." Of de Leonardo Da Vinci-beweging wint, of de tendensen die George Orwell beschrijft in zijn boek 1984.

U mag zelf even afwegen welke tendens u in Accountantsland ziet.

U weet, ik heb al maanden geen blog meer geschreven op Accountant.nl, maar mij beperkt tot af en toe een reactie. Gebrek aan vorm. Niet aan inspiratie, want wat heb ik mij weer vaak verwonderd over bijdragen op deze site, de reacties, het negatieve en het ook het positieve.

Ik heb recent op Accountant.nl gelezen over koeien in het onderwijs, over IT wat kan je er (niet) mee, over Whatsapp, over (nieuwe) dwaalwegen, het nut (of gebrek eraan) van ethiek, tuchtzaken, e-mailvervalsingen en meer van al dit moois.
Maar zelden ging het over 'vooruit!'. Behoudens een laatste bijdrage van Hans, Bert en Piet.

Wat het accountantsberoep nodig heeft is een aantal Daan Roosegaardes (m/v) in de praktijk. Ik ben geïnspireerd geraakt door zijn verwondering, zijn beleving en sympathieke opvatting over kennis delen, co-creatie, samenwerken en doen!

Neem het FD-artikel van vorige week zaterdag over Willem Okkerse en de OK-score. Het sceptische droop er (weer) vanaf. Het accountancy establishment mocht ook een duit in het zakje doen. Loze kreten als 'big data' en 'om de wereld te veranderen moet je er zelf onderdeel van zijn', afgewisseld met de grijze platen zoals 'we weten niet wat onder de motorkap zit' als afweermechanisme. Treurig.

Het is allemaal zo niet Daan!

Natuurlijk gaat Big Data (straks) een rol spelen. Hier kunnen zelfs alternatieven voor een OK-score uit voortkomen. Maar daar zijn we nog niet en zeker de big four. Feit is wel dat de OK-score er al heel lang is. Een relatief eenvoudig stuk gereedschap op basis van data van een onderneming, onderling in relatie gebracht. Het is een set van logische verbanden. Cijferanalyse 2.0.

Wat Okkerse beschikbaar stelt als output kunnen we allemaal zo integreren in onze auditgereedschapskist. Hadden we allang moeten doen. Kunnen ontdekken wat het is, hadden we samen kunnen leren wat we ermee kunnen. Ons verwonderen en laten inspireren door data, meer dan dat, door interessante verbanden.

Ontdekken, onderzoeken. Daar kan geen COS-regel tegen zijn! Voor een accountant moet de 'onder de motorkap' geen issue zijn. De OK-score geeft een richting aan, de accountant moet die richting zelf valideren. Zo moeilijk kan dat niet zijn!
Willem, hang de OK-score maar bij ons in de DataFactory, dan maken we er een Instant OK-Score van, 24/7 te up- en downloaden. Data erin, score eruit, en hop het veld in, goed onderzoek doen en nieuwsgierig zijn!

Ik moet bij het merendeel van accountancy establishment nog steeds denken aan dit filmpje waar Daan mij op wees. Maar terug naar mijn vriend Daan. Die Intimacy2.0 kleding ontwikkelt en levende muren bouwt.

We moeten een Daan Award introduceren binnen het beroep. Voor mensen die vooruit kijken, ons vak beter maken door slimme innovaties die niet alleen voor onze klanten beter zijn maar ook voor het maatschappelijk verkeer. En nee, dan heb ik niet over 'Integrated Reporting' en nog meer 'data-analyse, big data', maar over echte vernieuwende, gedurfde innovatie op basis van het DNA van ons mooiste beroep!

Ik durf het bijna niet te vragen, drie jaar geleden heb ik het programma van de Accountantsdag ook als eens ter discussie gesteld, maar mag Daan a.u.b. in 2014 de dagvoorzitter worden? Mag Daan gasten uitnodigen? Mag de Accountantsdag een dag van verwondering worden? Mag Daan de eerste Daan Award uitreiken? We hebben meer verwondering nodig, meer inspiratie, meer innovatie. Meer Daan!

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Pieter de Kok is partner bij Coney Minds. Van 2010 tot en met 2014 was De Kok aanjager van vernieuwingsbeweging Tuacc.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.