NBA

Tandarts

"Alle tandartsen zijn slecht, maar mijn tandarts is de beste die er is". Dat is volgens reputatieprofessor Cees van Riel meestal de uitkomst van onderzoeken onder beroepsgroepen. En dat geldt ook voor accountants.

Er is de afgelopen jaren meerdere keren onderzoek gedaan naar de rol van de accountant in het mkb. Bijna altijd komt daar uit naar voren dat mkb-ondernemers hun accountant goed waarderen. Vooral de brede kennis van de jaarrekening, de fiscale dienstverlening, professionaliteit, integriteit, vakbekwaamheid en het respecteren van vertrouwelijkheid worden gewaardeerd. Ondernemers verwachten van hun accountant dat die hun markt kent en hen ongevraagd adviseert. Als geheel hebben mkb-ondernemers een behoorlijk positief beeld van hun eigen accountant. Over accountants in het algemeen zijn ze minder vleiend.

Dat laatste is niet vreemd. Na Freaky Thursday, de dag waarop drie rapporten over accountants tegelijk werden gepresenteerd, kwam er weer een nieuwe storm aan kritiek langs. Groot of klein, dat doet ons allemaal pijn. Herstel van vertrouwen heeft de hoogste prioriteit. Het is dan ook zaak om de aanbevelingen uit het rapport 'In het publiek belang' zo snel mogelijk om te zetten in concrete maatregelen. De minister van Financiën geeft ons een jaar om dat te regelen. En de Kamer heeft bij monde van Henk Nijboer al duidelijk gemaakt dat de voortgang kritisch wordt gevolgd. Regelen we het niet snel en effectief zelf, dan wordt het wetgeving 'en die is altijd lomp', aldus Nijboer recent op de AN-dag van Kluwer. Dus rolt de NBA de komende tijd een breed implementatieplan uit en gaat een monitoringcommissie toezicht houden op de voortgang.

Ondertussen gaat het werk door. Terwijl u uw klanten adviseert over de gevolgen van de nieuwe Wet werk en zekerheid en de implementatie van de werkkostenregeling moet u nadenken over de toekomst van uw eigen praktijk. Eén van de aanbevelingen (bijvoorbeeld in ons rapport Accountant 2020) is om de adviesvaardigheden van mkb-accountants te vergroten. In de toekomst zal het opstellen van een jaarrekening immers meer en meer verworden tot een hygiënefactor. Dat wordt bevestigd door de jongste ING Sectorvisie Accountantskantoren. Ook die signaleert een sterke verschuiving in meerwaarde richting de adviesfunctie van de accountant. Tegelijk kondigt dezelfde ING aan dat per 1 januari 2017 het digitaal aanleveren van jaarcijfers via SBR voor kredietrelaties in het mkb de norm wordt. Dat lijkt me geen onbelangrijk nieuws, om het voorzichtig te zeggen.

Het is goed om te zien dat een aantal vooral kleinere nieuwe marktpartijen actief inspelen op die wijzigende vraag richting accountants. Ze kiezen bijvoorbeeld voor het sterk standaardiseren van diensten, door intensief en efficiënt gebruik van internet. Of ze durven te kiezen voor audit only dienstverlening. Een aantal van hen geeft eind november op de NBA Accountantsdag tekst en uitleg over hun gemaakte keuzes. Als u net als ik nog overtuigd bent van uw eigen meerwaarde als accountant, is dat een dag om niet te missen. Ik hoop u op 26 november 2014 in de RAI te zien.

Deze bijdrage is ook als column geplaatst in het novembernummer van Accountant.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Dirk ter Harmsel is directeur van het Bureau Vaktechniek Accountancy van Alfa Accountants en Adviseurs. Van januari 2013 tot juni 2015 was hij plaatsvervangend voorzitter van de NBA.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.