NBA

Mkb-accountant in 2014

De belangenbehartiging van accountants in de mkb-praktijk is voor 2014 opnieuw een speerpunt van het NBA-beleid. Er is dan ook een groeiende behoefte aan support in het mkb.

De eisen aan inhoud en kwaliteit van de beroepsuitoefening zijn hoger dan ooit. Resultaten staan onder druk, opdrachtgevers vallen weg en digitalisering neemt een snelle vlucht. Dat vraagt om efficiency, een passend verdienmodel en up to date kennis. Daarbij mag hulp van de eigen beroepsorganisatie worden verwacht.

Ondersteuning van de praktijk sluit aan bij het thema van ons NBA-plan voor 2014 en 2015: 'Van regels naar gedrag'. Met het aannemen van de nieuwe gedragscode VGBA en de bijbehorende ViO zijn belangrijke stappen in de regelgeving genomen, nu gaat het om het gedrag in de praktijk.

Om de collega's in het mkb daarbij zo goed mogelijk te kunnen helpen maken we momenteel een rondgang langs kleine kantoren, waarbij we de vraag voorleggen 'wat verwachten jullie aan ondersteuning van de NBA?' De uitkomsten van die reeks bezoeken worden vertaald naar onze dienstverlening. Vraagstukken die tijdens afdelingsvergaderingen op tafel komen resulteren ook vaak in nieuwe ideeën. De NBA bekijkt momenteel of ook regionale gespreksbijeenkomsten van leden op basis van sectorspecialisatie op waardering kunnen rekenen.

Ondertussen wordt er al het nodige gedaan. Leidraad 7 (inbreng in natura) en 13 (juridische fusie en splitsing) worden vernieuwd, er komt een advieschecklist voor de mkb-praktijk, drie modules voor de gids praktijkbeheer en er wordt hard gewerkt aan verklaringen in SBR. De vaktechnische helpdesk van de NBA is recent versterkt en maakt inmiddels ook gebruik van social media, om ondersteuning sneller en toegankelijker te maken. Daarnaast blijft het uiteraard mogelijk om telefonisch advies te krijgen.

In 2014 hopen we het project 'onrechtmatig titelgebruik' te kunnen afronden; dan zijn alle 1.600 mogelijke gevallen van 'valse vlag' nader onderzocht en is waar nodig actie ondernomen, soms samen met de Belastingdienst.

De samenstellingsverklaring (4410) is vlak voor de ledenvergadering ingetrokken door het vaktechnisch Adviescollege van de NBA. We gaan nader bezien hoe de accountant zich met deze verklaring kan onderscheiden van andere aanbieders. Daarbij kijken we ook naar de pilot die nu loopt bij enkele grote kantoren met een controleverklaring die meer zegt over het proces.

Om leden beter te bedienen met nieuws op maat is er nu de mogelijkheid om een persoonlijk ledenprofiel in te vullen, met de eigen interessegebieden. Dat voorkomt onnodige informatie in de toch al zo volle mailbox.

Het eerste reputatieonderzoek van de NBA, gepresenteerd op de Accountantsdag, krijgt een vervolg specifiek voor het mkb. NEMACC is er inmiddels druk mee bezig, samen met de reputatiespecialisten van professor Cees van Riel aan de Erasmus Universiteit.

Kortom: we doen van alles en op basis van de rondgang straks nog meer. Op één ding na: in ons visiedocument MKB-Accountant 2020 werd ook aandacht besteed aan vergrijzing binnen het beroep. Naar aanleiding daarvan heeft de NBA getracht om bijeenkomsten met oudere accountants te organiseren. De interesse hiervoor bleek gering en uit gesprekken die wel hebben plaats gevonden zijn geen extra actiepunten naar voren gekomen; reden voor de NBA om dat project af te sluiten. Maar ons balboekje is nog vol genoeg.

Mkb-kantoren die eens een NBA-bestuurslid willen ontvangen kunnen dat aan mij laten weten. We gaan graag in gesprek over de toekomst van de accountant in het mkb.

Deze bijdrage is ook als column geplaatst in het januari/februarinummer van Accountant.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Dirk ter Harmsel is directeur van het Bureau Vaktechniek Accountancy van Alfa Accountants en Adviseurs. Van januari 2013 tot juni 2015 was hij plaatsvervangend voorzitter van de NBA.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.