Opinie

'Perfect imperfections'

Soms lees of hoor je ergens een zin die blijft hangen. Die beelden oproept. Die zelfs inspireert tot het schrijven van een blog.

Soulartiest John Legend zingt in het romantische maar mierzoete All of me over perfect imperfections. Een zin(snede) die nadat ik het liedje weer eens op de radio hoorde, dagenlang bij mij bleef hangen. Ik moest er iets mee.

Want ook binnen de accountancy kennen we imperfecties, weeffouten zo u wilt. Voorbeelden zijn - althans volgens velen - onder meer: (1) het maatschappelijk verkeer als niet-betalende cliënt van de accountant en daarnaast (2) het partner-, besturings- en verdienmodel van accountantsorganisaties.

Over het eerste wordt al gediscussieerd sinds Limperg diens vertrouwensleer ontvouwde. Het tweede aspect betreft vooral een (Nederlands) discussiepunt van de laatste tijd.

En mogen we eigenlijk wel over imperfecties spreken als de nuchtere constatering is dat deze tot - pak hem beet - de tachtiger jaren van de vorige eeuw, nauwelijks tot problemen hebben geleid?

En als het wel degelijk om imperfecties gaat, moeten we dan doorgaan met 'pleisters plakken' of dienen we het probleem door rigoureuze ingrepen op te lossen?

En is het eigenlijk wel realistisch en niet te kostbaar om naar perfectie te streven? Bestaat er een eenduidig schoonheidsideaal? En is voor sommigen een kras of een litteken eigenlijk ook niet een teken van schoonheid?

Ach, laat ik niet te filosofisch worden en gewoon kijken naar de woorden die de minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem, onlangs uitsprak over de governance en het verdienmodel van accountantsorganisaties, namelijk dat deze ‘de kwetsbaarheden en risico's in het huidige model [moeten] mitigeren door waarborgen te creëren. Dat is allereerst een verantwoordelijkheid van de sector zelf.'

In feite spreekt hij wel degelijk over een imperfectie. Zijn geloof in de sector is - gelukkig - nog groot genoeg om deze het vertrouwen en de kans te geven zelf met adequate maatregelen en oplossingen te komen.

Dijsselbloem heeft wat mij betreft gelijk. We hebben krassen en littekens opgelopen. Voldoen niet aan het schoonheidsideaal van het maatschappelijk verkeer. Maatregelen en oplossingen zullen direct doeltreffend moeten zijn.  Geen halve maatregelen en schijnoplossingen. Geen brede retoriek, maar chirurgische precisie. Geen abstracties, maar concrete zaken. Boter bij de vis.

Het door de minister gegeven tijdsbestek is kort, een paar maanden. Dat hoeft geen probleem te zijn: onder druk wordt alles vloeibaar. Bovendien is de opdracht aan de projectgroep, stuurgroep, beroepsorganisatie, sector en alle vakgenoten volstrekt helder: kom tot perfect imperfections.

The world is beating you down,
I'm around through every mood
You're my downfall, you're my muse
My worst distraction, my rhythm and blues
I can't stop singing, it's ringing, in my head for you
Cause all of me
Loves all of you
Love your curves and all your edges
All your perfect imperfections

(John Legend, All of me)

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.