Opinie

Stuurt de werkgroep en werkt de stuurgroep?

In tegenstelling tot het reguliere seizoenspatroon moeten veel accountants die ons vak een warm hart toedragen, deze zomer hard werken. Via berichtgeving van de werkgroep proeven we zo nu en dan wat van hun enthousiasme.

Dat enthousiasme staat er op dit moment aan in de weg met allerhande kritiek op het proces te komen of eerdere kritiek te herhalen. De werkgroep wil 'verbazen en verrassen'. Ik kijk nu al uit naar hun 'daden' na deze hoopvolle ‘woorden'!

Dat de werkgroep aan het werk is, wordt uit de berichtgeving wel duidelijk. Debatten, vergaderingen, interviews en andere bijeenkomsten ter inspiratie. Maar waar we nog niet veel over horen is of de werkgroep al richting heeft en ook stuurt.

In de wandelgangen vernam ik dat de werkgroep afgelopen vrijdag (11 juli) sprak met vertegenwoordigers van de Commissies Publiek Belang. Onder meer met Floris Deckers (Deloitte), Steven van Eijck (EY), Jan Hommen (KPMG) en Nout Wellink (PwC).

Ik ben benieuwd hoe de werkgroepleden zich in het geweld van deze bankiers en een politicus staande hebben gehouden. Wie zat(en) er tijdens de bijeenkomst aan het stuur? De aanwezige leden van de werkgroep? Of nam Huub Wieleman, voorzitter van de stuurgroep én NBA-voorzitter, deze keer het voortouw als gespreksleider? Of stuurden de hot shots en namen zij de ruimte om vooral hun boodschap te brengen?

Hadden die hot shots het fatsoen en toonden zij het respect om de leden van de werkgroep ruimte te geven hun werk goed te doen of waren zij belerend om het deze en gene nog eens een keertje uit te leggen? Of was het een politiek-correcte bijeenkomst met - de te verwachten - consensus over noodzakelijke veranderingen in het governance-model, maar zonder consensus over de eveneens noodzakelijke veranderingen in het verdienmodel?

Enfin, we zullen het nog weleens horen. Des te eerder, des te beter. Een bijeenkomst met dergelijke functionarissen, betrokken bij de hervormingen binnen de ‘grote 4', verdient immers net zo goed een publiek verslag als de debatsessies op deze site krijgen.

We horen dus regelmatig iets vanuit de werkgroep. We horen echter nagenoeg niets vanuit de stuurgroep. Dat is jammer, want in welke richting werkt die nu precies? Af en toe vernemen we via Twitter en deze website iets van stuurgroeplid Arnout van Kempen. Maar hij liet zich de afgelopen jaren al veel vaker horen.

En we hoorden tijdens de debatsessies enkele geluiden van de bestuurders van de 'grote 4'. Hetgeen niet altijd verheffend was. Zo zag dagvoorzitter Felix Rottenberg aanwezigen in de zaal 'fysiek onwel' worden toen een van hen sprak en brak hij een ander af die een uit het hoofd geleerd - sociaal wenselijk - riedeltje afdraaide. Tot nog toe lijkt voor het publiek van de kantoorbestuurders alleen Marc Hogeboom van het zo geplaagde KPMG zich in positieve zin en met een open mindset te onderscheiden.

Werkt de stuurgroep achter de schermen zelf soms nog aan een visiedocument? Of werken zij aan een lobby richting de politiek om acceptatie te krijgen voor de ‘verbazende en verrassende' voorstellen die ons zijn beloofd en dus gaan komen? Of werken zij achter de schermen aan de vereniging van de thans verdeelde leden(groepen)? Of werken zij aan het bewerken van de internationale (beroeps)organisaties om ook hen rijp te maken voor de noodzakelijke veranderingen? Of liggen er juist drempels op het internationale vlak ten aanzien van die veranderingen?

Enfin, we zullen ook dit nog wel eens horen. En ook hier geldt: des te eerder, des te beter. Ik hoop in ieder geval dat de stuurgroep zich op korte termijn laat horen als het gaat om het vervolg van het proces.

Dan over het tijdpad. Over de vraag of er al dan niet apart verslag wordt gedaan van en verantwoording wordt afgelegd over de werkzaamheden van de werk- en stuurgroep. Of er wel of juist niet een consultatieronde of ledenvergadering komt onder leden(groepen) - en zo ja: wanneer? - ten aanzien van de voorstellen die de NBA voornemens is richting Den Haag te zenden.

Geen kritiek dus. Wel vragen. Met name de laatste zijn relevant en deze kunnen mijns inziens door de stuurgroep op korte termijn worden beantwoord. Het stof van de politiek is nu immers even neergedaald, de taken zijn verdeeld, velen zijn aan het werk. Enige rust is weergekeerd. De stuurgroep is even 'uitgestuurd' nu anderen werken. Tijd voor hen derhalve om nu klare wijn te schenken.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.