NBA

Vakbekwaamheid verzekerd

Het accountantsberoep krijgt in september weer stevige aandacht van politiek en maatschappelijk verkeer. De werkgroep Toekomst Accountantsberoep presenteert eind van de maand haar voorstellen, als antwoord op de uitnodiging van de Tweede Kamer. De AFM brengt een rapportage uit over controlekwaliteit bij de grootste kantoren. En het ministerie komt met een evaluatie van de Wet toezicht accountantsorganisaties.

De grote aandacht voor het project Toekomst Accountantsberoep maakt dat andere zaken wat ondergesneeuwd kunnen raken. Bijvoorbeeld de Contourennota over de vernieuwing van de accountantsopleiding. Dit voorjaar is de conceptversie ervan aan leden en andere stakeholders voorgelegd ter consultatie. De vele ontvangen suggesties zijn vervolgens bekeken en waar nodig verwerkt.

In juli hebben het NBA-bestuur en het bestuur van de CEA de finale versie van de nota vastgesteld en gepresenteerd onder de titel 'Vakbekwaamheid Verzekerd'. Mogelijk is die versie aan uw waarneming voorbij gegaan, want het was vakantietijd. Maar dat maakt de nota niet minder belangrijk. Een gezonde toekomst voor het accountantsberoep begint immers met een gedegen opleiding, die aansluit bij ontwikkelingen in de markt en bij verwachtingen van de samenleving.

Net als in de conceptversie is de belangrijkste wijziging ten opzichte van de huidige opleiding een differentiatie naar twee oriëntaties: assurance en accountancy. Studenten maken na een common body of knowledge een keus tussen beide afstudeerrichtingen. Na het voltooien van hun studie kunnen zij zich inschrijven als AA of als RA, afhankelijk van hun keus voor hbo of wo. Afhankelijk van de gekozen studierichting krijgen ze wel of niet de bevoegdheid om jaarrekening controles te verrichten.

Is er veel in de nota veranderd, naar aanleiding van de ontvangen commentaren? Ja en nee. De grote lijn is behouden, maar er is een paragraaf over het beroepsprofiel toegevoegd. Ook is de afbakening van assurance-werkzaamheden bij de oriëntatie Accountancy duidelijker dan voorheen. De accountant die kiest voor de afstudeervariant accountancy krijgt de mogelijkheid om nog steeds een bepaalde mate van assurance aan ondernemers te verlenen: denk daarbij aan omzetverklaringen, subsidieverklaringen en dergelijke. In de conceptversie was sprake van een afzonderlijke oob-specialisatie; die is vervallen. De paragraaf over de titulatuur is aangepast en er is meer te lezen over de beoogde inhoudelijke vernieuwing van het onderwijs.

Wat het ministerie van Financiën betreft wordt het voorgestelde opleidingsmodel gerealiseerd binnen de huidige wettelijke kaders, dus met behoud van de bestaande titels en titelbescherming. Dat betekent dat vlotte invoering, inclusief nieuwe eindtermen, mogelijk moet zijn. Dit heeft geprevaleerd boven de wens één titel te verkrijgen.

Van een heel andere orde, maar van groot belang voor de mkb-praktijk, is de herziening van standaard 4410 voor samenstelopdrachten. Een belangrijke standaard, waarmee de accountant toegevoegde waarde kan bieden aan opdrachtgevers. Eind vorig jaar teruggetrokken voor vaststelling omdat meer tijd nodig was om tot een afgewogen en gedegen product te komen. Binnen de LOA wordt nu gemikt op uitbrengen van de standaard dit najaar, inclusief presentaties in de regio. Ook tijdens de nog lopende reeks bezoeken aan kleinere kantoren zal de standaard op de agenda staan.

Er is, kortom, meer dan alleen het toekomstproject. Op naar het nieuwe werkseizoen!

Deze bijdrage is ook als column geplaatst in het septembernummer van Accountant.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Dirk ter Harmsel is directeur van het Bureau Vaktechniek Accountancy van Alfa Accountants en Adviseurs. Van januari 2013 tot juni 2015 was hij plaatsvervangend voorzitter van de NBA.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.