Opinie

'Frans Timmermans' binnen de accountancy

Voormalig minister Frans Timmermans is momenteel werkzaam als Eurocommissaris. Naast vice-voorzitter van de Europese Commissie bestaan zijn inhoudelijke taken onder meer uit het schrappen van - met name: overbodige - regels.

Binnen de accountancy hebben we ook veel regels. Heel veel regels. Te veel regels. Ik verneem dat althans vaak van accountants(organisaties). Niet zelden als kritiekpunt richting ambtenaren en toezichthouders die daarvoor door accountants(organisaties) verantwoordelijk worden geacht.

Veelal ten onrechte: de meeste regels zijn door accountants zelf opgesteld. Soms met een toelichting daarbij. En een toelichting op de toelichting. De VGBA en de onafhankelijkheidsregels zijn daarvan wat mij betreft een droevig voorbeeld.

Daar moeten we vanaf. Radicaal. Door te schrappen. Dat kan. We staan ons er immers in Nederland op voor dat we zaken benaderen vanuit 'principle based' wet- en regelgeving. De Amerikaanse 'rules based'- of kookboekbenadering, verafschuwen we.

Althans dat zeggen we. Tijd derhalve om de daad bij het woord te voegen. Door als NBA een 'Frans Timmermans' binnen de accountancy aan te stellen.

Zo snel mogelijk. Opdat we door de bomen het bos weer kunnen zien.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.