Opinie

Meer balans tussen werk, studie en privé?

Vorig jaar gaf ik werkcolleges 'Ethical behaviour & professional skills' aan derdejaars accountancystudenten. Daar gebeurde iets opmerkelijks.

Ik stelde een vraag in de trant van 'Hoe zien jullie dat?', ‘Wat vinden jullie hiervan?'. Wat er volgde laat zich het beste samenvatten als een oorverdovende stilte. En voor ik het wist hoorde ik mijzelf dan ook zeggen, met heus een vrolijke toon want mijn intentie is altijd om te helpen: 'Het is nu de bedoeling dat jullie gaan praten, liefst in relatie tot het onderwerp en enigszins coherent.' De groep grinnikte gelukkig.

Gaandeweg de colleges kwam er steeds meer weerwoord en aan het einde van de reeks, durf ik bijna te zeggen, sprak een aanzienlijk aantal met meer vertrouwen en meer onderbouwing over wat zij zelf vonden over bepaalde kwesties. Uiteenlopende meningen natuurlijk, en zo hoort het te zijn.

Dat er meningen leven onder (werkende) studenten, dat lijkt mij evident en lees anders Tom Ooms' opinie nog even na. En dat die meningen tot nu toe maar mondjesmaat goed bij elkaar komen of, een stapje verder, serieus worden genomen en van aantoonbare invloed zijn op het debat, is een waar gemis.

Als je met elkaar wilt dat meningen van invloed zijn in een sectorbreed debat dat uiteindelijk altijd de jongere, aankomende generatie treft, dan moeten jullie, young ones, slimmer en met meer vereende krachten gaan opereren.

Dus hoe goed dat er op 21 januari een debat plaatsvindt waarbij young profs en hun 'work-life balance' centraal staat.

Daar kun je mooi als aankomende generatie professionals een interessante boom gaan opzetten, en - belangrijker - tot concrete, door jullie zelf geformuleerde voorstellen komen hoe de balans tussen werk, studie en privé te verbeteren en nadenken hoe je die voorstellen ook geaccepteerd gaat krijgen.

Dit alles op basis van een recent gehouden onderzoek onder jonge vakgenoten (500 ingevulde enquêtes retour) en uitgevoerd door NBA Young Profs en de VAS, mogelijk gemaakt door Nyenrode. Daarin lees je onder andere een aantal stevige uitkomsten over hoe een groot deel van jullie zo goed als hobbyloos door het leven gaan omdat werk en studie alle tijd opslokt die beschikbaar is.

Zorg er voor dat je meepraat als dit een belangrijk onderwerp voor je is, en laat je stem horen, want opgeteld kunnen jullie als collectief wel degelijk een rol van betekenis gaan spelen.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Margreeth Kloppenburg is adviseur voor professionals in onder andere de accountancy. Zij is auteur van 'Artikel 5, de beroepseer van de Accountant'.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.