Opinie

Slecht nieuws voor Vestia, Deloitte en KPMG

Om zich tegen hen te verweren zijn Staal en de commissarissen een zogeheten 'vrijwaringsprocedure' gestart.

De Rechtbank Den Haag deed vorige week een tussenuitspraak (ECLI:NL:RBDHA:2015:248) die slecht nieuws betreft voor onder meer Vestia, Deloitte en KPMG.

Voor Vestia omdat het allerhande procedures zal vertragen en veel juridische kosten met zich brengt. Hoewel dat bij de geclaimde schade in het niet valt, gaat het toch om forse bedragen.

Maar het is ook slecht nieuws voor Deloitte en KPMG, die naast de tuchtzaken tegen individuele accountants zich nu ook geconfronteerd zien met de vrijwaringsprocedure. Hetgeen ook hen tijd en geld zal kosten, maar hetgeen ook reputatieschade oplevert.

Dit nieuws haalde nauwelijks de pers en ook op deze site ontbrak het in de belangrijke nieuwsgolf en discussie over een 'spiegelverbod voor een voyeuristische accountant'. First things first.

De Rechtbank nam echter twee beslissingen die Deloitte en KPMG raken. Ten eerste mogen Staal en de commissarissen de accountantsorganisaties en de betrokken individuele accountants in vrijwaring oproepen. Volgens hen zou KPMG bij het afgeven van een goedkeurende verklaring over de jaarrekening 2010 van Vestia beroepsfouten hebben gemaakt, de zorgplicht hebben geschonden en daarmee toerekenbaar tekort geschoten zijn in de nakoming van zijn verbintenis met Vestia, en voorts zou KPMG onrechtmatig hebben gehandeld.

Vergeef mij overigens het gebruik van juridische terminologie die nu eenmaal inherent is aan een dergelijke procedure. Deloitte treft dezelfde verwijten als KPMG en krijgt bovendien verwijten ten aanzien van de advisering richting Vestia aangaande de derivatenportefeuille.

Ten tweede is de uitspraak van de Rechtbank van belang in het kader van de uitlevering van stukken aan Staal en de commissarissen. Dit in het kader van een zogeheten 843a Rv-procedure (aan een dergelijke procedure heb ik in meerdere blogs gerefereerd).

Een 843a Rv-procedure betreft een machtig wapen om informatie uit (bijvoorbeeld) accountantsdossiers te verkrijgen. In onderhavige uitspraak wordt Vestia verplicht de navolgende informatie aan de commissarissen te verstrekken:

i.) Opdrachtovereenkomsten accountants;
ii.) Opdrachtovereenkomsten met onderliggende documentatie Deloitte Financial Advisory Services;
iii.) Rapporten van bevindingen en managament letters;
iv.) Procesdossier Vestia tuchtklachten accountantskamer;
v.) Controledossiers accountants.

Overigens is het - met name ten aanzien van punt v. - opmerkelijk dat de verplichting tot uitlevering van stukken aan Vestia en niet aan de accountantsorganisaties wordt opgelegd. Hetgeen te maken kan hebben met de wijze waarop de vorderingen door de commissarissen zijn opgesteld.

Door het mogen oproepen van KPMG, Deloitte en de individuele accountants in vrijwaring en door het verkrijgen van stukken uit het accountantsdomein, worden Staal en de commissarissen een stuk wijzer. Zij zullen elke strohalm aangrijpen om zichzelf vrij te pleiten door waar mogelijk op het falen van de accountants(organisaties) te wijzen.

Wordt vervolgd.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.