Opinie

Waarom balans tussen werk, studie en privé?

Deze week had ik het genoegen om met de NBA Young Profs in debat te gaan over de balans tussen werk, studie en privé. De door de NBA Young Profs uitgevoerde enquête en het debat laten zien dat ze worstelen met deze combinatie.

En ze verwachten hiervoor meer ondersteuning van de kantoren en onderwijsinstellingen.

Dat signaal moeten we serieus nemen. Het is van groot belang voor de kantoren dat assistenten/studenten een balans vinden waarin ze zich zowel als professional als persoonlijk in een voor hen goed tempo kunnen ontwikkelen. Op alle drie de vlakken: werk, studie en privé.

Het is een misvatting dat een goede work-life balance vooral van belang is voor het individu. Het is voor de kantoren bijvoorbeeld van belang vanuit het oogpunt van talentbehoud of omdat iemand zijn werk beter doet als hij voldoende uitgerust is. Van belang dus voor kwaliteit.

Maar er is wat mij betreft nog een andere reden. De accountant vervult een maatschappelijke rol en moet daarom ook midden in die maatschappij staan. Dat gaat verder dan technisch-professionele ontwikkeling alleen. Het lezen van de krant of een boek, het kijken van het journaal of een goed achtergrondprogramma, het vervullen van nevenfuncties en het met enige regelmaat spreken van mensen buiten de werkomgeving zorgen er voor dat iemand zich breder ontwikkelt. Geen goede accountant dus als alle tijd op gaat aan werk en studie en er geen tijd overblijft voor een bredere ontwikkeling als persoon.

Dan de work-study balance. Ik ervaar als docent regelmatig hoe krachtig die combinatie kan zijn. De leercurve schiet omhoog zodra studenten de theorie uit de opleiding in de praktijk gaan toepassen en andersom. Voor een optimaal resultaat moeten de voortgang in de studie en ontwikkeling in het werk dan wel goed op elkaar aansluiten.

De verkorting van de doorlooptijden en invoering van intensieve summer courses draagt daar wat mij betreft niet aan bij. Het zorgt ervoor dat een deel van wat tijdens colleges wordt behandeld nog ver afstaat van dat wat voor de assistent-accountant in die fase van de carrière relevant is in de praktijk. Daarmee wordt de opleiding meer een noodzakelijke stoomcursus voor het behalen van de titel dan een echte ondersteuning in de ontwikkeling tot een goede accountant.

Ik zou er daarom voor pleiten om de opleiding te spreiden over een langere periode, zodat de intensiteit afneemt en beter aansluit op datgene wat de student op dat moment of kort daarna ook in de praktijk ervaart en leert. Hierdoor versterken de theoretische opleiding en het werk en de coaching in de praktijk elkaar meer dan nu het geval is en wordt de studeerbaarheid vergroot. Kantoren moeten dan wel kritisch kijken naar bestaande terugbetalingsregelingen.

Wat is de rol van de assistent-accountant/student hierin? Ontwikkel een langetermijnvisie over hoe jij je wilt ontwikkelen en vraag je bij kortetermijnbeslissingen altijd af hoe een keuze bijdraagt aan die ontwikkeling. Waarom zeg je ja of juist nee tegen een specifieke opdracht, waarom kies je voor een versneld traject voor je studie of juist voor spreiding over een wat langere periode, waarom ga je wel of niet parttime werken?

Iedere keuze heeft consequenties voor de wijze waarop je je ontwikkelt. Zorg ervoor dat die consequenties passen bij wat jij op langere termijn voor ogen hebt met je eigen ontwikkeling. Durf te kiezen voor jezelf.

En de kantoren? Respecteer keuzes, help mensen bij het maken van keuzes in lijn met hun visie en investeer in hun brede ontwikkeling. Want dat is een belangrijke investering in kwaliteit.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Arjan Brouwer is partner bij PwC en hoogleraar externe verslaggeving aan de VU Amsterdam.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.