Opinie

Moet kunnen

De organisatie van de jaarlijkse Accountantsdag probeert naast het serieuze accountantsgedoe dat een degelijke bijeenkomst meestal domineert, altijd iets leuks tussendoor te doen. En zo hoort het ook, lachen is immers gezond.

Zo moest ik een aantal jaar geleden (2010) erg lachen om auteur A.L. Snijders, die enkele zeer korte verhalen - zijn handelsmerk - voordroeg. Een humoristische droogkloot. Schreef boeken als 'Niets is zo mooi als nutteloze kennis', 'Danslessen voor gevorderden' en 'Brandnetels en verkeersborden'.

Op dezelfde Accountantsdag (2010) verscheen Herman Pleij, hoogleraar middeleeuwse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Ook bekend van De wereld draait door. Hij verhaalt het liefst over de cultuurhistorische achtergronden van onze nationale identiteitsvorming.

Pleij schrijft en spreekt het liefst over het Nederlandse calvinisme en over de kern van onze burgermoraal: 'hard werken, zuinigheid, soberheid, zelfredzaamheid en niet in de laatste plaats onafhankelijkheid'.

Vooral dat laatste moet accountants aanspreken. Onlangs  publiceerde Pleij over dit alles een boek met de titel 'Moet kunnen'. Zijn alternatief voor Je maintiendrai, de tekst in het Nederlandse wapen.

Een boekje ter verstrooiing. Met herkenbare voorbeelden en anekdotes. Over Jan Peter Balkenende en Katja Schuurman, over Sint en Piet. Over kapsones en de lof van de middelmaat. Over de dominee en de koopman. Over het 'opgeheven vingertje' van de Nederlander en de 'pragmatiek van het midden'.

Als u eens wat anders wilt lezen dan (vak)literatuur of Joris Luyendijk. Als u geen zin heeft om naar de verfilming van 'Vijftig tinten grijs' te gaan. Als u wilt ontspannen in plaats van een intellectueel orgasme te beleven.

'Moet kunnen', toch?

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.