Opinie

De Hakkelaar, De Neus en De Stille

De afgelopen weken moest ik regelmatig terugdenken aan mijn fantastische tijd binnen de FIOD en de financiële opsporing. De eerste aanleiding betrof de commotie rond de Teeven-deal met Cees H., de tweede die inzake Willem Holleeder - alias 'De Neus'.

De Teeven-deal zag op het zogeheten Kolibri-onderzoek van de FIOD. Een klein - gelijk de Kolibri - onderzoeksteam dat onderzoek deed naar omvangrijke Hollandse drugsnetwerken. Ik mocht daar deel van uitmaken. Het betrof grotendeels een financieel onderzoek. Naar de ondergang van de FEMIS-bank, waar je middels coderekeningen anoniem kon bankieren.

De FEMIS-bank ging failliet, maar kort voor het faillissement heeft een groep Nederlandse criminelen een bedrag van 17,5 miljoen gulden bij een met een pistool bedreigde bankdirecteur opgeëist. Een effectieve methode: zijn kregen zo een uitkering van bijna 50 procent van hun tegoed, veel meer dan andere rekeninghouders.

In drugsonderzoeken waren pasjes van de FEMIS-bank aangetroffen. Reden om vanuit de financiële recherche alle bankrekeningen door te vorsen. Uiteindelijk konden zo diverse criminelen uit het drugsnetwerk worden gelinkt aan de bankrekeningen en konden zowel de aanschaf van de drugs, de transportmiddelen als het witwassen aan concrete personen worden gelinkt.

Een onderzoek - ik was 20 jaar jonger - dat ik heb beleefd als een jongensboek. Als ik oud ben zal ik wellicht nog eens mijn memoires bundelen en die zullen dan niet alleen over de wondere wereld der accountants gaan.

Detail is dat de hoofdverdachte, Johan V., stotterde. Hetgeen hem de bijnaam 'De Hakkelaar' opleverde. Ik moest aan die bijnaam denken nu Willem Holleeder weer zo in het nieuws is. En zijn bijnaam, te relateren aan zijn imposante gelaat, weer opdoemde: 'De Neus'.

Respect voor zijn zussen die ‘uit de kast’ zijn geklommen en tegen hem hebben verklaard. Ik las – met enige verwondering en bewondering - hun relaas in De Telegraaf en in NRC Handelsblad.

Het deed mij terugdenken aan mijn rol als deskundige in het witwasonderzoek inzake Holleeder, Endstra en zakenman Paarlberg. Ik kreeg het verzoek van het Openbaar Ministerie de vermeende witwastransacties te beoordelen.

Zo las ik allerhande taps van telefoongesprekken en de verklaringen van Willem Endstra, afgelegd op de achterbank van een door Amsterdam tuffende (politie)auto. Zo las ik over de bedreigingen van Holleeder aan het adres van wijlen Willem Endstra. Daarbij passen woorden als afschrikwekkend, maar ook fascinerend en intrigerend.

Mijn contactpersoon in het onderzoeksteam was Michiel Princen. Deze week publiceerde hij zijn boek De gekooide recherche. Zijn verhaal over de in zijn ogen matige prestaties van de Nederlandse politie. Met name op het terrein van de financiële recherche. Ik herken veel in hetgeen hij schrijft.

Enfin. Terug naar de bijnamen. De Hakkelaar en De Neus. Binnen de accountancy kennen we ze ook. 'Beancounter', 'Grijze Muis' en 'De Cijferneuker'. Het zijn benamingen die op vele accountants van toepassing zouden kunnen zijn. Dat geldt niet – gegeven het aantal digibeten in onze branche - voor bijvoorbeeld de 'Datanerd'.

Soms hoor je wat meer individuele bijnamen. 'Bokito' is bijvoorbeeld de bijnaam van een accountant aan de top van één van de grote kantoren. Nee, ik noem verder geen namen.

Dat doe ik wel als het gaat om 'De Stille'. Mijn bijnaam voor onze NBA-voorzitter Huub Wieleman. Sinds 'Freaky Thursday' hebben we weinig meer in het openbaar van hem vernomen. De spreekwoordelijke stilte voor de storm?

Wanneer praat hij ons bij over de voortgang in de in gang gezette trajecten? Over de samenstelling van de monitoring commissie? Wanneer brengt hij de snelheid van veranderingen waar Marie- Pauline Lauret om vroeg? Wanneer dient hij Fouk Tsang van repliek? Legt hij als eerste bij Anne- Marike van Arkel de accountantseed af?

Huub?

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.