Opinie

Tijd voor data-driven opleiding

De afgelopen maanden kreeg ik vaak de vraag wat volgens mij de belangrijkste building blocks zijn voor een nieuwe accountancyopleiding. Zowel docenten, begeleiders, studenten als commissies zoals de CEA buigen zich over die vraag. Een discussiestuk.

Stap 1 is wat mij betreft het besef dat we het interne perspectief (interne beheersing, of in termen van data driven, continuous monitoring) en het externe perspectief (assurance, ofwel continuous auditing) samen moeten gaan brengen. Wat mij betreft doorlopen bedrijfseconomie- en accountancystudenten voor een groot deel dezelfde opleiding.

Stap 2 is het besef dat de rode draad door de opleiding een echte 'data driven' draad moeten worden. De rode draad die door dit discussiestuk loopt, is dat risk-, control-, compliance-, finance-, (IT) audit- en toezichtprofessionals in mijn beleving grotendeels allemaal naar dezelfde risico's, processen, transactiestromen, doelstellingen en verantwoording van een organisatie kijken. Ieder vanuit zijn eigen verantwoordelijkheid.

Business assurance verbindt de verschillende activiteiten en bewaakt een 'integrated approach’.

Met Tuacc is er al een prachtig stuk geschreven over de integratie van IT-audit in de assurancepraktijk. Het is een publiek geheim dat ik groot voorstander ben om de gehele IT-auditopleiding te integreren in nieuwe opleiding 3.0. Hierin verder wel ruimte latend rondom specialisatie op onderwerpen als hacking, security audits etc. Het vraagstuk IT-audit behandel ik in dit stuk niet maar ik verwijs graag naar deze link.

Met u deel ik wellicht de behoefte om een paar stappen vooruit te kijken als het gaat om de ontwikkeling van het vraagstuk 'business assurance'.

Business assurance bestaat in mijn beleving uit een aantal subdomeinen die in balans kunnen worden gebracht: zachte kant (soft controls, gedrag, ethiek), harde kant (werking van controls, beheersen van risico’s, meten van impact als risico’s zich hebben voorgedaan en het voldoen aan wet- en regelgeving) en de waarde-kant (prestaties van ondernemingen, toegevoegde waarde van ondernemingen).

Het gaat in dit discussiestuk niet om de techniek, maar om de verbinding tussen techniek, methodologie, mensen, kennisdeling, maatschappelijke ontwikkelingen en opleiding. De vier kapstokken rondom deze verbinding zijn mij betreft: data-analyse, process mining, soft controls en datavisualisatie.

Het is aan de liefhebbers van het vakgebied interne beheersing en assurance om in elke fase een verbinding of koppelpunt te realiseren naar de volgende fase. De ontwikkeling van het gezamenlijke vakgebied 'business assurance' zal een continu proces zijn. De laatste fase zoals in dit stuk wordt beschreven, zal zeker niet de laatste fase zijn.

Het stuk is bedoeld om praktijk, liefhebbers, onderwijs, wetenschap, technologie, met elkaar te verbinden om richting te geven aan de ontwikkeling van en investeringen in het vakgebied business assurance. Ik hoor graag uw mening.

» Download het discussiestuk 'DataDriven Education 3.0'

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Pieter de Kok is partner bij Coney Minds. Van 2010 tot en met 2014 was De Kok aanjager van vernieuwingsbeweging Tuacc.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.