Opinie

Disruptive zelf-inzichten

Wil je tegenwoordig een beetje fijn mee kunnen praten over innovatie, dan moet je zo nu en dan de term 'disruptive technology' laten vallen. Of 'game changer'. Of je noemt iets 'de Über' van de bloementeelt.

Op de komende Accountantsdag gaat een van de drie deelsessies over innovatie, onder redactie van Roger Dassen. Ik heb het voorlopige programma gezien en het lijkt me reuze boeiend. Aan de voorlopige sprekerslijst te zien zal het duidelijk over meer gaan dan over disruptive technology, maar het lijkt er op dat die lijst nog flink aangevuld gaat worden de komende weken.

Een andere deelsessie gaat over 'ethiek en de professional', en daar verwacht je, denk ik, wat minder disruptie. Toch kan ik al wel verklappen dat dat programma juist bol staat van de disruptie. Waarom? Omdat ethiek en de professional in essentie gaat om wie je bent. En het is opvallend dat mensen nogal eens een disruptive lifechanger hebben gehad in hun leven waar ze achteraf naar verwijzen. "Kijk, dat was de ervaring die me deed inzien dat…"

Dat kan van alles zijn.

Mijn echtgenote heeft in de afgelopen weken ziekenhuizen plat gelopen, omdat op een MRI serieuze problemen waren geconstateerd. Een echte diagnose levert het niet op, maar het is zoiets als "u heeft verschijnselen die wijzen naar multiple sclerose, maar niet genoeg om het ook zo te noemen. En iets anders is het ook hoogst waarschijnlijk niet". Een soort MS-light.

Ik kan u melden, dat is knap disruptive voor haar, en voor ons gezin. Maar ik zie ook al gebeuren dat het haar naar nieuwe inzichten over zichzelf, haar rol in werk, gezin en maatschappij geeft en dat ze daaruit tot veranderingen komt. Goed of slecht, dat zullen we wel zien, maar het gebeurt.

Een dergelijke disruptie kan ook in je werk zitten. Dat moment dat je klant je vertelt dat wat jij dacht dat je voor hem doet en wat je klant denkt dat je voor hem doet, iets totaal verschillends is. Die extreem betrouwbare klant die ineens bij de FIOD zit. Als verdachte. Mogelijkheden voor disruptie genoeg.

Maar laten we eerlijk zijn, het verschil tussen 'goh, wat zielig/goh, wat fijn voor je' en 'he, wat interessant, vertel me meer!' zit niet in de disruptieve ervaring, maar in dat wat je er vervolgens mee hebt gedaan. Ben je echt tot nieuwe inzichten over jezelf gekomen? Heb je die nieuwe inzichten tot concrete veranderingen laten leiden?

Ik denk in alle eerlijkheid dat u, mocht u op 26 november 2015 de sessie 'Ethiek en de professional' volgen op de Accountantsdag, genoeg disruptie van anderen gaat zien om u te inspireren. Maar vooral dat u ook wat disruptie over u uitgestort krijgt om uzelf de vraag te kunnen stellen: wat kan ik hier mee?

Als de evaluaties ook een paar keer luiden "wat heeft dit in hemelsnaam met mijn vak te maken???!!!???", dan vind ik dat niet erg. Als het u maar iets geeft om nog eens op te herkauwen.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Arnout van Kempen di CCO CISA is Senior manager Risk & Compliance bij Baker Tilly. Hij schrijft op persoonlijke titel. Hij is lid van de Commissie Financiƫle verslaggeving & Accountancy van de AFM en lid van de signaleringsraad van de NBA. Daarnaast is hij diaken van het bisdom 's-Hertogenbosch.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.