Opinie

Druipkaars ALV

Sinds 2003 bezoek ik - min of meer qualitate qua - de Algemene Ledenvergadering (ALV) van de beroepsorganisatie. Afgelopen dinsdag was het weer zo ver. Eerlijk gezegd was het geen genoegen. Nog saaier dan het zien opbranden van een druipkaars.

Althans, zo heb ik het ervaren. Er zat geen vaart in. Nergens wilde het vlammen. Nimmer werd het spannend. Tot echte discussies kwam het niet.

Niet over het governance-model van de beroepsorganisatie. Er ligt daarvoor een plan. Uitgangspunten zijn geformuleerd. Het ligt allemaal ter consultatie. Er is nog niets besloten en nog niets echt voorgesteld.

De reacties die er op het gepresenteerde kwamen betroffen vooral een herhaling van zetten van hetgeen elders al eerder is gezegd. Betrof bovendien een aantal maal niet meer dan het preken voor eigen parochie.

Arjan Brouwer had overigens wel een aardige vraag, die ik als volgt samenvat: moet de visievorming niet vooraf gaan aan de bestuurlijke hervorming?

Mijn antwoord op die vraag is: ja! Onze voorzitter stelde echter nog een jaar de tijd nodig te hebben om binnen het - vernieuwde - bestuur tot die visievorming te komen.

Echter, nu er een nieuwe ALV is voorzien in november heb ik een suggestie: versnel de visievorming (moet toch makkelijk kunnen binnen een halfjaar?) en agendeer alsnog tegelijkertijd die visie en bestuurlijke hervorming op de ALV.

Wellicht dat het dan alsnog een spannende bijeenkomst - in ieder geval spannender dan het kijken naar een druipkaars - moge worden.

Terug naar de ALV van deze week. Het beetje discussie dat er was, ging over de beroepseed. Dat daar voor- en tegenstanders van waren was al bekend. Dat de tegenstanders vooral in de hoek van samenstellers, accountants in business en adviseurs zitten, wekt geen verbazing.

De voorstanders van de beroepseed - het enige item dat door de pers is opgepikt - zullen reikhalzend uitkijken naar september. Die is door NBA-directeur Anne-Marike van Arkel nu reeds omgedoopt tot ‘maand van de eed’. Het zal toch niet gekker gaan worden.

Het vuurwerk zat hem ook niet in de (her)verkiezing van bestuursleden. Een door de NBA voorgedragen kandidaat trok zich terug nadat Edward Spiegel zich op Trumpiaanse wijze kandideerde.

Dat spel was dus al voor de vergadering gespeeld. Net als de nuttige interventie die John Weerdenburg vooraf had gepleegd in het kader van de verordening over de kwaliteitsbeoordelingen.

Onder - terechte - dankzegging aan afzwaaiende bestuursleden en het uitreiken van een drietal loftrompetten (gefeliciteerd collega's!) ging de vergadering als een nachtkaars uit.

En daarmee is deze blog al net zo saai als de ALV. Zelfs het schrijven ervan veroorzaakt bij mij geen enkele opwinding. Even lijkt het beroep weer net zo sexy als tot het einde van de zeventiger jaren van de vorige eeuw. Zo sexy als een oude dame in nachtpon en dan nog voorzien van een stevige kuisheidsgordel. Met verroest slot en een zoekgeraakte sleutel.

Dat terwijl de filmindustrie de accountant juist nu heeft ontdekt. In november dit jaar zal de film The Accountant verschijnen. Met acteur Ben Affleck in de hoofdrol. Weekblad Revu recenseerde als volgt: 'Ben Affleck briljant en autistisch in mengeling van Bourne-trilogie en A Beautiful Mind'. Het zijn films die mij wel aanspreken en voor enige opwinding zorgen.

Elders las ik: 'Affleck stars as an accountant who is apparently using his nerd skills to screw over drug dealers by 'uncooking' their cartel books.' Maakt nieuwsgierig, toch?

Mocht dit niet aanspreken, dan kan wellicht de gedachte aan hoofdrolspeelster Anna Kendrick nog voor enige opwinding zorgen.

Enfin, mijn tweede suggestie (naast het agenderen van een NBA-visie) voor de ALV in november: draai The Accountant op de afterparty in filmmuseum Eye in Amsterdam. Dan weten we in ieder geval zeker dat er iets is om over na te praten.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.