Opinie

Apetrots op de financiële sector

De Nederlandse financiële sector staat goed op de kaart. Wij beschikken over een adequate bancaire infrastructuur, goede verzekeringsproducten, slimme belastingadviseurs en accountants alsmede over een stevige trustsector.

Je bent natuurlijk een kniesoor indien je zeurt over hebzuchtige bankiers die hardop lachend de bankierseed afleggen. Of over woekerpolissen, belastingontduiking en de Nederlandse connecties in de Panama Papers. Allemaal klein bier. Nee, wij moeten apetrots zijn op onze financiële sector. Specialisten kunnen de fraaiste constructies optuigen om hun clientèle optimaal te bedienen. Door hen zo min mogelijk belasting te laten betalen via een ingenieuze constructie.

Afgelopen week nam ik - via het VPRO-radioprogramma Bureau Buitenland - weer een geweldig staaltje waar. Echt fantastisch wat onze financieel dienstverleners allemaal kunnen. De in Nederland gevestigde Supreme Group levert al jarenlang brandstof, levensmiddelen en water aan militaire missies. Bijvoorbeeld die in Uruzgan en Mali. Locaties waar tienduizenden Amerikaanse, Engelse, Duitse en Nederlandse militairen verbleven.

Indien we naar het jaarverslag van de in Amsterdam gevestigde Supreme Group kijken, dan zien we dat dit fantastische bedrijf in 2012 ruim $ 6,5 mrd en in 2013 ruim $ 4,2 mrd aan omzet behaalde. Met een winst van respectievelijk ruim $ 1,2 mrd en ruim $ 420 mln. En het mooie is dat het over die jaren nauwelijks winstbelasting betaalde: respectievelijk $ 0,8 mln en bijna $ 2 mln. Peanuts.

Dit prachtbedrijf - waarvan de operaties zich nagenoeg geheel in het buitenland afspelen - heeft zich in Nederland gevestigd omdat wij hier over een zeer capabele trust- en accountantssector beschikken. Een bedrijf dat zich fiscaal in Nederland wil vestigen dient hier 'substance' te hebben. Bijvoorbeeld doordat de directie voor de helft uit Nederlanders bestaat. Dat laatste heeft Supreme Group dan ook goed geregeld: vier directeuren, waarvan twee Nederlanders (jaarverslag 2013). De twee Nederlandse directeuren hebben het vak geleerd bij bedrijven als Fortis Intertrust en Citco. En zij zijn ook nu nog verbonden aan trustkantoren. Thans is iemand van Athos (trustdienstverlener) directeur van Supreme Group. Gelukkig is Athos lid van Holland Quaestor, de belangenvereniging van de trustsector. Het heeft daarmee een gedragscode en een keurmerk. Dat moet dus wel goed zitten.

Ontzettend knap dat dit soort directeuren voor een fooi de verantwoordelijkheid kunnen en willen nemen voor een miljardenomzet, honderden miljoenen winst en er dan ook nog voor zorgen dat er nauwelijks belasting wordt betaald. Bij een bedrijf dat in 2013 blijkens het jaarverslag 6.575 medewerkers had, waarvan er 6.574 in het buitenland werkten! Heel knap dat je dat alles vanuit Nederland kunt aansturen. Chapeau!

Dan de accountants. Tot en met 2010 tekent PwC Nederland en nadien KPMG Nederland de jaarrekening af. Laatstgenoemde ontvangt daarvoor $ 52.000. De collega's van KPMG in het buitenland - waar de activiteiten van Supreme Group plaatsvinden - doen de feitelijke controle en verstrekken belastingadvies. Zij declareren daarvoor ruim $ 1,1 mln. Ruim twintigmaal meer dan KPMG Nederland. Het is toch fantastisch dat we dat in Nederland voor zo weinig geld kunnen doen. Dat onze accountants van hieruit wereldwijd hele teams kunnen aansturen voor zo weinig geld en dan ook nog hun handtekening onder de accountantsverklaring zetten.

Je bent echt een kniesoor als je gaat zeuren omdat de Supreme Group fors fraudeerde en de Nederlandse directeuren en accountants dat niet zagen. Je bent echt een zeurpiet als je er een punt van maakt dat Supreme Group met valse facturen via intercompany transacties de prijs opdreef van goederen voor het leger. Voor militairen die hun leven tijdens vredesmissies waagden. Natuurlijk moet je niet zeuren over de ruim $ 400 mln die de Supreme Group in de VS betaalden om fraude af te kopen. Of over het bedrag dat ze in Nederland aan Defensie moesten terugbetalen. En natuurlijk ook niet over de tientallen doden onder de Pakistani en Afghanen die de goederen in konvooien vervoerden voor Supreme Group. Laten wij zonder cynisme onze financiële dienstverleners bewonderen. Apetrots.

Deze opinie is geplaatst in het FD van 9 juni 2016.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.