Opinie

Eed-telefoon en discriminatie

De ledenvergadering is één van de belangrijkste, zo niet hét belangrijkste, orgaan van de NBA. Toch komt er iedere vergadering slechts een beperkt aantal leden om het bestuur aan te horen, te discussiëren en te stemmen.

Gevolg van een beperkte opkomst is dat slechts een beperkt aantal leden zijn of haar stem uitbrengt. Dat maakt dat de NBA menigmaal kritiek kreeg, die er op neer komt dat de beroepsorganisatie zich niet heeft aangepast aan de 'tand des tijds'. Elektronisch stemmen zou dé oplossing zijn.

Ik meen mij te herinneren dat de NBA onder meer heeft betoogd dat wettelijke beperkingen het stemmen op afstand in de weg zouden staan. Wat daar ook van zij: de kritiek kwam er in de kern op neer dat de NBA niet van moderne technieken gebruik zou maken.

Anno 2016 kan een dergelijke stelling niet meer worden volgehouden: de NBA is plots hypermodern. Via een reactie van 'onze Amerikaan' Vincent Tophoff kwam ik erachter dat er een 'Eed-telefoon' bestaat. Is het niet geweldig?

Als bekend mogen (moeten) alle accountants de eed afleggen. Vol verwachting kijken veel leden uit naar de op de laatste ledenvergadering door NBA-directielid Anne-Marike van Arkel trots en enthousiast aangekondigde 'maand van de eed' (september).

Maar het afleggen van de eed is natuurlijk geen sinecure. Zo zal je als in Nederland ingeschreven accountant maar in een ver buitenland wonen. Nog los van de tijd en het verlies aan declarabele uren, kan de prijs van een vliegticket toch al snel tot honderden of zelfs meer dan duizend euro oplopen.

Maar daarvoor bestaat nu een briljante oplossing: de 'Eed-telefoon'. Toen ik erover las, bezocht ik direct de NBA-site en zag:

'Het telefonisch afleggen van de beroepseed gaat in principe met FaceTime. Hiervoor heeft u een iPad of iPhone nodig. Bij aanmelding heeft u daarom uw AppleID nodig (zie 'instellingen' en vervolgens 'iTunes en Appstore'). Gebruikt u een iPhone, dan volstaat uw telefoonnummer.

Let op: als u niet op een WiFi-netwerk zit, maakt u mogelijk kosten omdat u uw mobiele data netwerk gebruikt.

Hoe verloopt het afleggen van de beroepseed?

Binnen het afgesproken uur belt een vertegenwoordiger van de NBA u via FaceTime (tenzij een andere werkwijze met u is afgesproken, mail daarvoor met beroepseed@nba.nl). Na een korte inleiding leest u de beroepseed voor. Download of print de tekst van de eed voorafgaand aan uw gesprek via de vlaggen rechts op deze pagina.

Na het lezen van de tekst spreekt u naar keuze uit 'zo waarlijk helpe mij God almachtig', 'dat verklaar ik' of 'dat beloof ik'. Daarna wordt het gesprek afgerond. Het gesprek duurt meestal tussen de 5 en 10 minuten.

Vergeet niet na afloop zelf op MijnNBA.nl te registreren dat u de beroepseed heeft afgelegd.'

Briljant, niet? Zeer servicegericht, met oog op de kosten. Dat door de telefonische eedaflegging het belangrijke markeringsmoment van eedaflegging eenzaam en alleen moet worden beleefd en dat het niet tegenover een autoriteit kan worden afgelegd (of zit directielid Van Arkel wellicht aan de andere kant van de lijn om de eed af te nemen?), moeten we maar op de koop toe nemen.

So far so good. De 'Eed-telefoon' is echter alleen bedoeld voor NBA-leden in het buitenland. Alsof leden die in Nederland wonen geen tijd moeten vrijmaken voor de eedaflegging, geen declarabele uren gaan missen en geen reiskosten moeten maken om op een event, in collectief verband én tegenover een autoriteit, de eed af te leggen.

Zou hier juridisch bezien tegen geageerd kunnen worden, op grond van discriminatiebepalingen? Kunnen in Nederland woonachtige accountants eedaflegging via de 'Eed-telefoon' afdwingen? Ik ben benieuwd...

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.