Opinie

Once I was seven years old

Lukas Graham scoorde een hit met een aanstekelijk nummer: Seven years old. Daarin beschrijft hij de episodes in zijn leven. Het inspireerde mij tot het volgende. Ik begin alleen niet bij zeven, maar bij tien.

Once I was ten years old. Op die leeftijd kan ik al goed rekenen. Op vrijdagmiddag doen we altijd een spelletje: twee leerlingen voor de klas en de juf die een som opgeeft. Degene die wint mag blijven staan en moet het opnemen tegen de volgende leerling. Doel is de klas te 'overleven'. Ik win menigmaal.

Once I was twenty years old. Mijn eerste echte - los van vakantiewerk in de bollen - werkervaring. Na afronding van mijn opleiding tot adjunct-accountant bij de Belastingdienst start ik met het uitvoeren van belastingcontroles. Bij een uitvinder, bowlingbaan, bakker, autodealer en al gauw ook wat fraudezaken.

Once I was thirty years old. Inmiddels werkzaam bij de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst. Na onderzoeken naar Desi Bouterse, de 'bende van de Hakkelaar' en een onderzoek naar beursfraude (operatie-Clickfonds) begin ik de wereld steeds beter te begrijpen.

Once I was forty years old. De parlementaire enquête naar de bouwnijverheid, het onderzoek naar de hbo-fraude en het parlementair onderzoek naar grote infrastructurele projecten (HSL, Betuweroute) scherpen mijn geest nog meer. De rol die accountants op negatieve wijze te vaak vervullen komt steeds scherper op mijn netvlies. Ik begin met bloggen op accountant.nl.

Soon I'll be fifty years old. Dit jaar hoop ik vijftig te worden. Thuis wijzen ze me al vaak op die - toch  respectabele - leeftijd. Ik ben na het afgelopen decennium weer vele ervaringen rijker: DSB, Econcern, Hooijmaijers, Innoconcepts, Landis, Madoff, Vestia; om er maar een paar te noemen. Nu actief in de Imtech-zaak; boeiende materie. Het is het tiende jaar dat ik blog, bijna vijfhonderd stuks afgerond.

Soon I'll be sixty years old. Als ik zestig mag worden, hoop ik mijn belevenissen in de wondere wereld, met name die van de accountancy, op schrift te hebben gesteld. Vooral het spel achter de schermen lijkt me leuk om te beschrijven. Mooie anekdotes over de machinaties van de big four-bestuurders. De wijze waarop druk wordt gezet en de lobby wordt uitgeoefend. De kleinzieligheid en kortzichtigheid die ik vaak zag en waarover ik nu nog niet kan schrijven. Maar bovenal verhalen over alle mooie onderzoeken en zaken die ik heb mogen doen.

Once when I'm seventy years old. Als ik zeventig ben zal ik mij niet meer om accountants bekommeren. Hopelijk wel om mijn kleinkinderen!

Once I was seven years old, my mama told me,
'Go make yourself some friends or you'll be lonely',
Once I was seven years old.
(Lukas Graham)

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.