Opinie

'Parijs' is nog ver

Op 4 juli 2017 stemde de Eerste Kamer in met het Klimaatakkoord van Parijs. In opvallend weinig media werd stilgestaan bij deze late Nederlandse goedkeuring van dit verdrag, waarin is afgesproken om de wereldwijde temperatuurstijging tot minder dan twee graden Celsius te beperken. Na de ratificatie dient zich de vraag aan: hoe staat het in ons land met de plannen om CO2-uitstoot te verminderen?

Veel meer aandacht ging er naar de opzegging door Trump van het klimaatverdrag begin juni. Tegelijkertijd viel in het FD van 24 juni te lezen: ‘De Nederlandse industrie spuwde vorig jaar 94 miljoen ton CO2 de lucht in, het hoogste peil ooit gemeten’. Om de doelen van Parijs te halen moet Nederland zijn CO2-uitstoot voor 2030 vrijwel halveren. Dat bereiken we niet vanzelf. Hebben financieel professionals hier een aandeel in?

Vanuit de NBA ledengroep Accountants in Business zijn wij samen met de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) een onderzoek gestart, waar ik u van harte voor uitnodig: 'Waar staat de financieel professional in het streven naar CO2-reductie?' U kunt de vragenlijst invullen in ongeveer tien minuten.

Als bestuurslid van deze ledengroep deel ik de nieuwsgierigheid naar antwoorden op vragen als: zijn er doelstellingen? Wordt uitstoot gemeten, gerapporteerd, gecontroleerd? Kwesties die vaak nu nog niet op het bordje van de financieel professional liggen, maar daar waarschijnlijk wel terecht gaan komen. 'Klimaat sluipt het jaarverslag binnen' kopte het FD in december vorig jaar: met of zonder aanpassing van boekhoudregels, zo werd gesteld in het artikel. Eind juni konden we in NRC lezen hoe Rabobank en Triodos het klimaatakkoord omarmen en een nieuw te vormen kabinet oproepen om “scherper te kiezen voor vergroening van de economie” en “continuïteit van beleid”. Op hun beurt zullen de banken de impact op het klimaat laten meewegen in de beslissing om klanten wel of geen krediet te verlenen.

De vraag lijkt dus niet meer of CO2 een onderwerp is dat de financial aangaat, maar hoe en wanneer. Voor bedrijven die onder CO2-emissiehandel (EU-ETS) vallen is dat reeds het geval, los van de vraag of de huidige CO2-prijs het beoogde effect oplevert. Sommige bedrijven hanteren een interne koolstofprijs, anticiperend op mogelijke regelgeving, belastingmaatregelen en om CO2 in financiële beslissingen mee te laten wegen. Aan bruikbare rekenmethodes geen gebrek, zoals het Greenhouse Gas Protocol (GHGP) dat kijkt naar directe en indirecte uitstoot van bedrijfsactiviteiten. De kans dat accountants en financials tijdens hun opleiding hiermee hebben kennisgemaakt is klein. De kans dat zij zich binnen afzienbare termijn hierin moeten verdiepen een stuk groter.

Gaat CO2-reductie geld kosten? In eerste instantie vermoedelijk wel. Investeringen in bijvoorbeeld energiebesparing zullen nodig zijn. Maar minder energiegebruik scheelt ook geld. De directeuren van Philips Lighting Benelux, Greenpeace Nederland en Natuur & Milieu betoogden onlangs in Trouw dat er nog heel veel moet gebeuren om 'Parijs' te halen, maar ook dat we op dit moment nog enorm veel mogelijkheden om energie te besparen onbenut laten. Zij wijzen vooral op woningen en kantoren. Zo stelde een rapport van ABN AMRO dit jaar vast dat de gebouwde omgeving zorgt voor maar liefst veertig procent van de CO2-uitstoot. Dus ook als uw organisatie niet actief is op het gebied van productie of transport, heeft het pand waarin u werkt (en woont) een aanzienlijke voetafdruk. Waarmee belangrijke winst valt te behalen.

Hoe ver zijn organisaties, zowel publiek als privaat, als het gaat om CO2-reductie? Ongeacht de mate waarin uw organisatie zich hier op dit moment mee bezighoudt, zijn we benieuwd naar de actuele situatie. Helpt u NBA en RuG om die in kaart te brengen? De inzichten die we hiermee verkrijgen, zouden zo maar ook in uw voordeel kunnen zijn, als accountant in business. En in het publiek belang.

Accountants in business en andere financials worden opgeroepen om aan dit onderzoek deel te nemen.
» Meer informatie en de link naar de vragenlijst

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Paul Slegers RA is lid College van Bestuur bij Stichting Onderwijs Midden-Limburg (SOML) en lid van het ledengroepbestuur NBA Accountants in business.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.