Opinie

Een korte brief

In oktober 2017 vierde Accountant.nl haar tienjarig bestaan. En vorig jaar braken we ruim door de grens van vier miljoen pageviews per jaar. De ruimte voor discussie op deze site speelt daar een grote rol in.

Accountant.nl is naast brenger van nieuws, columns en artikelen ook al tien jaar platform voor debat tussen beroepsgenoten en mensen die iets hebben met het accountantsberoep. Een vaksite met ruimte voor stevige polemiek, ook als dat kritische opmerkingen oplevert richting de eigenaar van dit medium. Wie zich met een opiniebijdrage in de schijnwerpers beweegt moet bestand zijn tegen rode duimpjes, scherpe commentaren en soms kritische verwijten.

Veel publieksmedia hebben hun reactiemogelijkheid begraven, omdat die verdronk in een laag modder die iedere inhoudelijke discussie bedekte. Accountant.nl heeft gelukkig relatief weinig last van dat soort zaken. Maar we volgen de ontwikkelingen en willen het debat op deze site telkens beter en toegankelijker maken.

In het kader van die kwaliteit hebben we opnieuw naar de spelregels voor het debat gekeken. Vaste reageerders hebben dat wellicht al gemerkt: opeens staat er nu 'maximaal 2.000 tekens' in het veld voor uw reactie. Denk aan de wijze woorden van de Franse wis- en natuurkundige en filosoof Blaise Pascal: "Ik schrijf je een lange brief, omdat ik geen tijd heb om een korte te schrijven." Schrijven is schrappen, beperk uw reactie tot de kern en maak er geen ellenlang verhaal van.

Onze richtlijn voor de lengte van een opiniebijdrage is zo'n 500-700 woorden. Reacties in de smalle kolom ernaast die vervolgens meer dan duizend woorden lang zijn, dat is niet de bedoeling. Vandaar die limiet op de lengte van uw reactie. Tweeduizend tekens is circa driehonderd woorden. Wilt u een uitgebreider betoog houden? Stuur zelf een opinie of artikel in, daar biedt deze site immers ruimte voor.

Wie nu denkt: dan plaats ik mijn lange reactie gewoon in stukken onder elkaar, moet ik teleurstellen: per topic kunt u voortaan maximaal drie reacties plaatsen. Dat geldt ook voor de auteur van de desbetreffende opinie, dus langdurig 'pingpongen' met die ene criticaster met wie u het niet eens wordt, dat is er niet meer bij. Ach, in de Tweede Kamer krijgen leden bij een debat alleen een eerste en een tweede termijn.

Ook nieuw bij het plaatsen van een reactie is ons verzoek om het invullen van uw voor- en achternaam. Dat doet bij sommigen wellicht zeer en we hebben gewikt en gewogen over voors en tegens. Maar anonieme reacties, onder pseudoniem of met alleen voornaam, zijn voortaan verleden tijd. We willen het debat op deze site met open vizier voeren. Dat maakt de afzender geloofwaardiger en diens inbreng relevanter.

Tot slot: drie maanden na publicatie van een opinie sluit de reactietermijn. Het opwarmen van een oud prakje is daarmee verleden tijd. Dat houdt de discussie fris en actueel.

Verder blijven eerdere spelregels, zoals die over 'geen schandpaal', onverminderd van kracht. Bedenk dat het voor een goed doel is: het overeind houden van een waardevol inhoudelijk debat op deze site. Dat maakt Accountant.nl nog altijd tot een bijzonder platform.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marc Schweppe is hoofdredacteur Accountant en Accountant.nl.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.