Opinie

War of the worlds

NBA-directeur Berry Wammes schreef onlangs een opinie met de titel 'War of words'. Ik zal er - gegeven mijn positie binnen de Monitoring Commissie Accountancy - op deze plaats niet inhoudelijk op reageren. Maar de opinie deed mij denken aan een bezoek aan de Ziggodome een aantal jaren terug.

Aldaar werd het befaamde science fiction hoorspel War of the worlds opgevoerd. Ja, dat scheelt maar een paar letters. Oorspronkelijk werd het stuk - als een Halloweenspecial - opgevoerd op 30 oktober 1938. Het hoorspel veroorzaakte, onder dreiging van de Tweede Wereldoorlog, paniek. Uiteraard slechts bij degenen die niet door hadden dat het om een hoorspel ging.

Daarnaast deed Berry Wammes’ referte aan 'oorlogstaal' mij denken aan de fameuze Chinese legerleider en militair strateeg Sun Tzu. Hij wordt beschouwd als de auteur van The art of war.

Heden ten dage worden de wijze lessen van Sun Tzu vaak opgevoerd in de managementliteratuur. En ook wij, accountants, kunnen ervan leren. Daarom - geïnspireerd door Berry Wammes - enige quotes ter overdenking.

  1. Strategie zonder tactiek is de langzaamste route naar de overwinning. Tactiek zonder strategie is het geluid voor de nederlaag.
  2. Alle oorlogvoering is gebaseerd op misleiding.
  3. Ken de ander en uzelf, en de overwinning zal geen gevaar lopen.
  4. Niets van wat ons overkomt is slecht voor ons, als we weten hoe we er de vruchten van moeten plukken en er lering uit kunnen trekken.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.