Fiscaal

Vestigingsklimaat bedrijven onder druk door hoge OZB-tarieven

Volgende week ontvangt negentig procent van Nederland de nieuwe aanslag Onroerendezaakbelasting (OZB). De tarieven voor bedrijven lopen sterk uiteen, en gek genoeg hanteren veel krimpgemeenten de hoogste tarieven.

Michel Uijen

Nu de Brexit in volle gang is vechten Europese landen om de hoofdkantoren van grote multinationals. Met het mogelijk verlagen van de dividendbelasting probeerde minister-president Rutte met zijn kabinet meer bedrijven over te halen om zich in Nederland te vestigen. Maar als bedrijven zich willen vestigen in Nederland, waar moeten zij dan naartoe?

In eerste instantie zal de voorkeur van veel bedrijven uitgaan naar onze hoofdstad Amsterdam, en dat terwijl Amsterdam overvol is en de huizen er niet meer te betalen zijn. Nederland zou veel goede alternatieven kunnen bieden. Voor veel gemeenten biedt de komst van een multinational namelijk de kans op economische groei. Vooral in de krimpgebieden zou het erg goed zijn om grote bedrijven met open armen te ontvangen.

Gek genoeg is het gelet op de hoge OZB-tarieven vaak fiscaal niet aantrekkelijk om een locatie buiten de hoofdstad te zoeken, zelfs niet in de andere grote steden. Amsterdam hanteert namelijk een tarief van afgerond 2,8 procent, terwijl Den Haag (0,43), Utrecht (0,57) en Rotterdam (0,6) significant duurder zijn.

Zakelijk Nederland melkkoe van gemeenten

Waar het kabinet inzag dat het bedrijven naar Nederland kan halen door fiscale voordelen te bieden, zijn het juist de krimpgemeenten die deze bedrijven confronteren met torenhoge OZB-tarieven. Uit onderzoek dat is uitgevoerd door Previcus Vastgoed is gebleken dat Sittard-Geleen voor bedrijven verreweg de duurste gemeente is, terwijl de regio de zakelijke werkgelegenheid juist goed kan gebruiken.

Wanneer een bedrijf zich in Sittard-Geleen zou willen vestigen, dan betaalt men bijna vier keer zoveel OZB als een vestiging in Amsterdam. Ten opzichte van de goedkoopste gemeente betalen bedrijven in Sittard-Geleen maar liefst 8,5 keer zoveel. Gemeenten zijn in beginsel vrij om de tarieven te bepalen. De OZB wordt vaak gezien als melkkoe, met name de tarieven voor bedrijven zijn de laatste vijftien jaar fors gestegen. Hiermee geven dergelijke gemeenten een slecht signaal af richting grote bedrijven die overwegen zich daar te vestigen.

Duurste gemeenten voor bedrijven

Gemiddeld ligt het OZB-tarief in 2019 rond 0,44 procent. Echter gaan sommige gemeenten alle grenzen van redelijkheid te boven.

1. Sittard-Geleen 1,0396%
2. Leiden 0,9831%
3. Nijmegen 0,9162%
4. Delfzijl 0,9053%
5. Beuningen 0,8964%

De gemeente Amsterdam heeft voor 2019 het OZB-tarief voor bedrijven bepaald op 0,27626 procent. De volgende gemeenten hanteren dit jaar de laagste OZB-tarieven.

1. Texel 0,1218%
2. Ooststellingwerf (Fr) 0,1462%
3. Westvoorne 0,1799%
4. Wierden 0,2113%
5. Lochem 0,214%

Michel Uijen is algemeen directeur bij Previcus Vastgoed, een adviesbureau dat bedrijven, instellingen en particulieren helpt bij het controleren en verlagen van de WOZ-waarde en alle aanverwante belastingen. Daarnaast is hij register taxateur en ingeschreven in het register voor Marktanalyse en modelmatige waardebepaling.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.