Spookcijfer

Volgens ingewijden

De Telegraaf luidde dit voorjaar de noodklok door de lezers op de hoogte te stellen van misstanden in de zorg. Want de zorgfraude door ziekenhuizen loopt jaarlijks op tot een bedrag van 3 tot 4 miljard. ‘Onthutsend’, zo concludeerde de krant.

Het cijfer is boterzacht, want berust op een journalistiek handigheidje waar u als accountant nooit mee zou slagen voor de test 'deugdelijke grondslag'. Het bericht berust namelijk op meningen van (anonieme) 'ingewijden'. Wie die ingewijden zijn - de collega journalist twee bureaus verder op wiens neef op de administratie van een ziekenhuis werkt, een politicus die graag anoniem een punt wil maken, of serieuze deskundigen - dat is in deze berichten onduidelijk. 

Dat het om een serieuze kwestie gaat, daar twijfelt niemand meer aan na de hevige Kamerdebatten van deze zomer. Maar het is ook zeker dat er vooral heel veel verwarring is over de omvang van de fraude. Roger van Boxtel - bestuurder van zorgverzekeraar Menzis - pareerde het bericht in De Telegraaf nog door in Nieuwsuur te stellen dat het maar ging om een extrapolatie van internationale data en dat het beslist niet allemaal om fraude ging. 

Maar het zaadje was al geplant en het kwaad daarmee geschied. Zo wist RTL even later te melden dat het 'nog erger was dan gedacht', want het ging om een jaarlijkse schadepost van 50 tot 180 miljoen, blijkens een tot dan onbekend rapport van het ministerie van Volksgezondheid. 

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen begreep de berichtgeving toen al niet meer - want tientallen miljoenen is toch niet 'erger' dan enkele miljarden? - zo blijkt uit een blog van de directeur, die daarin ook aangeeft dat dit een van de redenen is om zich maar stil te houden in de discussie. 

Daarna is het voor de leek absoluut niet meer te volgen. Want de genoemde miljarden blijken voor het overgrote deel administratieve fouten te zijn die later worden gecorrigeerd - en dus moeilijk onder de noemer fraude zijn te scharen. 

Nieuwsmedia pakken alles op wat er rond dit thema te pakken is en maken de verwarring groter. Want een inventarisatie van Zorgverzekeraars Nederland wordt door Blikopnieuws.nl bijvoorbeeld gebracht onder de noemer '1,2 miljard euro aan zorgfraude ontdekt' terwijl De Volkskrant op basis van hetzelfde materiaal komt tot de kop 'Voor zes miljoen euro aan zorgfraude ontdekt.' 

Het verschil? In het eerste geval worden alle fouten - ook de fouten die direct worden hersteld - voor het gemak onder het kopje fraude geveegd. Hoeveel de echte fraude bedraagt? Niemand weet het. Het lijkt onwaarschijnlijk dat het om de 3 tot 4 miljard gaat die werd gesuggereerd door De Telegraaf. Maar dat dondert niet. Een paar ‘ingewijden' hebben een zaadje geplant in ons onderbewustzijn en dat is rap gaan kiemen.

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Gerelateerd

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.