Fraude in praktijk (71)

Online gokken en data-analyse

GokomGok is een in 2009 opgericht bedrijf dat zich richt op het aanbieden van online gokspelen. Het overgrote deel van de omzet komt uit online poker.

GokomGok heeft 350,000 vaste spelers die ieder een aanbetaling van € 500 moeten doen. De controller van GokomGok is sinds de start bij het bedrijf werkzaam en constateert de laatste achttien maanden een exponentiële groei van de omzet. Meer specifiek constateert hij dat de ‘gemiddelde hand'-waarde van een aantal nieuwe deelnemers sterk is gestegen.

De controller informeert de oprichters over deze ontwikkeling en stelt voor nader onderzoek te doen. Te meer gezien de ontwikkelingen in wet- en regelgeving, waarbij online gokdiensten klantonderzoek moeten verrichten om witwassen van crimineel geld aan te pakken.

De aandacht van regelgevende en toezichthoudende instanties op de aanbieders van gokdiensten is de laatste jaren sterk toegenomen. Deze aandacht komt grotendeels voort uit de bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering. In recente en aanstaande anti-witwasregelgeving blijkt dat duidelijk meer nadruk wordt gelegd op (online) gokdiensten en alternatieve betaalmiddelen (bijvoorbeeld betalen via je telefoon). Zowel nationale als internationale opsporingsinstanties hebben onderzoeken verricht naar online gokdiensten.

De oprichters bagatelliseren de opmerking van de controller over het risico op witwassen, maar stemmen in met een nadere analyse van de geconstateerde ontwikkeling. Die nadere analyse toont aan dat de nieuwe spelers waarbij een significant hogere 'gemiddelde hand' is geconstateerd, grotendeels spelen via een dynamisch IP-adres dat qua geografische locatie frequent wijzigt.

Een week nadat de controller deze bevindingen deelt met de oprichters, start de toezichthouder een onderzoek bij GokomGok vanwege een verdenking van witwassen. Bij aanvang van het onderzoek (inval) is de website en het gaming platform offline gehaald op last van de toezichthouder. Ten tijde van de actie van de toezichthouder zijn 85.000 spelers actief in diverse pokerwedstrijden. Door deze kunnen diverse spelers niet meer bij hun speeltegoeden en bestaat onduidelijkheid over de status van de actieve pokerwedstrijden.

De toezichthouder heeft een forensisch accountant ingeschakeld om de omvang van het vermeende witwassen vast te stellen. Hierbij is het van belang de juistheid en hoogte van de vorderingen van de pokerspelers te bepalen. Met name voor de spelers die tijdens de start van het onderzoek deelnamen aan een 'live' pokerwedstrijd deelnamen, is het vaststellen van hun vordering complex.

De forensisch accountant schakelt een data-specialist in. Hierbij worden zowel data van de pokerwedstrijden als van de banken geanalyseerd. De oprichters werken mee en hebben de toezichthouder de bankdata verstrekt. De complexiteit van de data-analyse wordt veroorzaakt door de enorme omvang van de speeldata, de afgrenzing op het moment van de inval en de diversiteit en geografische spreiding van de bankinstellingen. De data-specialist zet de back-up terug van de online spel-omgeving op het moment van de inval. Hij maakt hierbij gebruik van de back-up server van GokomGok, die real time continu een schaduwomgeving bijhoudt. De data-specialist gebruikt deze data om het exacte moment van de inval en de status per wedstrijd te bepalen. Vervolgens worden de vorderingen per deelnemer bepaald, die vervolgens worden gebruikt om de omvang van de vorderingen te bepalen van de spelers die werden verdacht van witwassen.

De rubriek wordt verzorgd door: Remco de Groot, Ernst & Young Fraud Investigation & Dispute Services, Michel Grummel, Alvarez & Marsal Dispute Analysis Benelux, Ellen van Nimwegen, PricewaterhouseCoopers Forensic, Jurgen van Vliet, Deloitte Forensic & Dispute Services.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Gerelateerd

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.