Van de Helpdesk

Herziene Standaard 4410 Samenstellingsopdrachten

Vanaf 1 januari 2016 geldt de herziene Standaard 4410, die ik al eerder mag gebruiken. Ook is er dan een nieuwe voorbeeldtekst voor de samenstellingsverklaring.

Categorie: wet- en regelgeving
Onderwerp: diverse onderwerpen samenstellingsopdracht
Regelgeving: herziene Standaard 4410 Samenstellingsopdrachten (1 januari 2016)  

Vraag

Vanaf 1 januari 2016 geldt de herziene Standaard 4410, die ik al eerder mag gebruiken. Ook is er dan een  nieuwe voorbeeldtekst voor de samenstellingsverklaring. In de standaard is nieuw dat de opdrachtvoorwaarden in een schriftelijke opdrachtbevestiging of een andere schriftelijke overeenkomst moeten  worden vastgelegd.

Drie vragen:

 1. Mag ik de nieuwe voorbeeldtekst voor de samenstellingsverklaring alleen gebruiken in combinatie met de herziene Standaard 4410?
 2. Als ik de herziene standaard al eerder wil gebruiken, moet er dan ook een schriftelijke opdrachtbevestiging aanwezig zijn?
 3. Is een schriftelijke bevestiging bij de jaarrekening door het management verplicht bij een samenstellingsopdracht?

Antwoord

 1. Ja, de nieuwe voorbeeldtekst kan alleen gebruikt worden als de herziene Standaard 4410 wordt gebruikt. In de bestaande standaard is vereist dat de accountant in zijn samenstellingsverklaring opneemt 'dat geen zekerheid omtrent de getrouwheid wordt verstrekt'. In de herziene Standaard 4410 is deze eis niet opgenomen (zie paragraaf 40 en A61A).
 2. Nee, bij gebruik vóór 1 januari 2016 geldt een vrijstelling voor de schriftelijke opdrachtbevestiging. Deze uitzondering wordt opgenomen in de NV COS 2015. Wel moet er volgens de bestaande standaard overeenstemming zijn met de klant over de opdracht.
 3. Nee, je moet alleen zeker weten dat de klant het eens is met de jaarrekening, deze begrijpt en zich er verantwoordelijk voor voelt. Dit kan in een schriftelijke bevestiging maar ook op een andere manier. Dit geldt altijd maar is met name heel belangrijk als de accountant de ondernemer heeft geholpen met belangrijke schattingen of andere keuzes in de jaarrekening.

Van de Helpdesk

Accountant.nl behandelt in de rubriek Van de Helpdesk vaktechnische vragen. Een deel van de vragen kwam binnen bij de digitale helpdesk van de NBA en is beantwoord door de NBA Helpdesk zelf. Andere vragen zijn aangeleverd en beantwoord door Auxilium, in samenspraak met de NBA Helpdesk.

 

Heeft u een vraag op vaktechnisch gebied? Meld deze bij de Helpdesk.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

  Gerelateerd

  Aanmelden nieuwsbrief

  Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

  Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.