Van de Helpdesk

Waardering deelneming

Mag een deelneming op nettovermogenswaarde worden gewaardeerd?

Categorie: Externe verslaggeving
Onderwerp: Waardering deelneming
Regelgeving: RJk D3.1, Besluit fiscale waarderingsgrondslagen

Vraag...

Een klant van mij is een kleine rechtspersoon  en wil overgaan naar een jaarrekening op fiscale grondslagen. Hierbij loop ik aan tegen de waardering van de deelneming. Mag de deelneming op nettovermogenswaarde worden gewaardeerd?

Antwoord...

Er zijn twee mogelijke wijzen van waardering:

1. Kostprijs of lagere bedrijfswaarde
Wanneer  deelnemingen tegen kostprijs worden gewaardeerd ontstaat er vaak een verschil met de nettovermogenswaarde; als die afwijking van materiële betekenis is, wordt hiervoor een toelichting opgenomen, zie ook RJk D3.1 310. Deze toelichting wordt ook in de openbaar te maken jaarrekening opgenomen. Zie ook artikel 3 lid 1 Besluit fiscale waarderingsgrondslagen.

2. Nettovermogenswaarde/het zichtbaar eigen vermogen van de deelneming
Deelnemingen waarop de deelnemingsvrijstelling van toepassing is, mogen worden gewaardeerd op de nettovermogenswaarde/het zichtbaar eigen vermogen van de deelneming. De overige deelnemingen worden gewaardeerd op kostprijs of lagere bedrijfswaarde. Zie ook RJk D3.1 202. Bij waardering op nettovermogenswaarde kan het vormen van een wettelijke reserve deelneming noodzakelijk zijn, zie RJk D3.1 307.

Aandachtspunt

Het kan zijn dat mogelijkheid twee niet direct zichtbaar is in het Modelrapport 2014 van de NBA (fiscaal).  Deze waardering is namelijk als alternatieve tekst opgenomen en kan zichtbaar worden gemaakt als aan het begin van het document wordt gekozen voor 'Toon Toelichtingen'. De modelrapporten zijn te vinden via www.mijnnba.nl.

Van de Helpdesk

Accountant.nl behandelt in de rubriek Van de Helpdesk vaktechnische vragen. Een deel van de vragen kwam binnen bij de digitale helpdesk van de NBA en is beantwoord door de NBA Helpdesk zelf. Andere vragen zijn aangeleverd en beantwoord door Auxilium, in samenspraak met de NBA Helpdesk.

 

Heeft u een vraag op vaktechnisch gebied? Meld deze bij de Helpdesk.

 

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

  Gerelateerd

  Afbeelding Jaarverslaggeving

  Slaat RJ de plank mis bij de jaarrekening op fiscale grondslag?

  Microrechtspersonen en kleine rechtspersonen mogen bij het opstellen van de jaarrekening al enkele jaren kiezen voor een jaarrekening op fiscale grondslag of een commerciële jaarrekening. In de toelichting moet de keuze worden vermeld. Logisch, want de gebruiker moet wel in staat kunnen zijn om de cijfers met toelichtingen goed te interpreteren. Is dat echt mogelijk? De jaarrekening op fiscale grondslag verlangt veel deskundigheid. De Raad voor de Jaarverslaggeving (RJ) is de gebruiker op belangrijke onderdelen niet van dienst.

  x 5 John Weerdenburg

  Aanmelden nieuwsbrief

  Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

  Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.