Acht vragen aan

Gerard Uijtendaal

Gerard Uijtendaal AA (52) is benoemd als regional leader van HLB Eurasia, een groep ledenfirma's van het internationale samenwerkingsverband van accountants- en advieskantoren HLB International.

Wat was uw allereerste baan?
Mijn vader had zijn eigen administratiekantoor, en op zaterdagen en in de vakanties werkte ik bij hem. Brieven typen, handmatig administraties uitschrijven, met de telmachine vierkanttellingen maken. Zo leer je boekhouden.
Mijn eerste echte baan was bij Lamet, Van Stoltz en Co in Leidschendam. Ik koos bewust voor een kleiner kantoor, maar met mooie, internationale klanten. René van Stoltz is een gedreven accountant en ik heb veel van hem geleerd.

Wat vindt u het moeilijkste aan uw baan?
In mijn huidige baan moet ik vooral vechten tegen de perceptie dat Rusland en andere landen in Eurasia moeilijke landen zijn om zaken in te doen, of wellicht onmogelijk. Echter, veel westerse ondernemingen zijn uitermate succesvol in deze landen. Ik wil graag mijn bijdrage leveren om bedrijven helpen te investeren in deze interessante landen.

Wat vindt u het leukste aan uw baan?
Het reizen en het ontmoeten van andere mensen in andere culturen. Ik werk op opdrachten in verschillende landen en dat geeft een enorme voldoening. Ik heb in zestien verschillende landen opdrachten uitgevoerd, en de laatste twaalf jaar ben ik werkzaam en woonachtig in Moskou, in Rusland. Ik doe onder meer veel werk in Kazakhstan en kom ook regelmatig in China.

Wat ziet u als de belangrijkste ontwikkeling in uw vakgebied?
Welke nieuwe persoonlijke capaciteiten moeten accountants ontwikkelen om relevant te blijven voor hun klanten? Technologische ontwikkelingen zoals kunstmatige intelligentie zijn evident, maar de cruciale vraag is welke persoonlijke skills accountants moeten ontwikkelen om op een relevante manier invulling te geven aan klantrelaties in die veranderende situatie. Denk aan coaching, wat begint met het stellen van de juiste vragen aan je klant, of het vermogen om opbouwende kritiek te kunnen geven als feedback aan je klant.

Als u opnieuw zou kunnen beginnen, wat zou u dan anders doen?
Ik zou dan veel meer, en in een veel vroeger stadium, aandacht hebben besteed aan de ontwikkeling van mijn soft skills. Onontbeerlijk om een goede relatie met de klant te creëren en te behouden en om daadwerkelijk waarde te kunnen toevoegen.

Wat zou iedereen moeten weten die accountant wordt?
Het is een fascinerend beroep, dat je met veel verschillende mensen in contact gaat brengen. Nederland is een open economie, onze kennis van het Engels is ongeëvenaard en onze accountantsopleidingen staan zeer hoog aangeschreven. Als Nederlandse accountant kan al snel ook internationaal werkzaam zijn. Het is dus een prachtige opstap voor een internationale carrière!

Welk moment is u het meest bijgebleven uit uw carrière?
Mijn overgang naar Deloitte in Rusland. Ik was aangenomen om leiding te geven aan Financial Advisory Services, met driehonderd medewerkers alleen al in deze afdeling. Een enorme organisatie met in totaal vierduizend medewerkers. Ik kwam van BDO en de schaal van zaken was heel anders. Mijn focus kwam veel meer op leiding geven, en veel minder op werkzaamheden voor klanten uitvoeren. Ik heb er heel veel geleerd over leiderschap en het motiveren van teams en medewerkers.

Wat doet u als u niet werkt?
Ik hou van hardlopen, maar door het klimaat in Moskou kan ik niet in de winter lopen. Dan wordt het fitness. Ik ga graag naar klassieke muziek, ballet en opera, en daar is Moskou een ideale stad voor. Ik lees veel, vooral ook non-fiction. Ik ben ook mijn masterstudie Strategie aan het afronden aan de Open Universiteit en geef les aan de Hogere Economische School in Moskou. Ik kook graag voor mijn gezin, familie en vrienden.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Gerelateerd

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.