Acht vragen aan

Harry van den Burg

Harry van den Burg RA is benoemd tot partner bij Baker Tilly Berk. Acht vragen.

Wat was uw allereerste baan?
Naast mijn bijbaantjes in de bloem- en bollenssector (ik kom immers uit de bollenstreek) ben ik tijdens mijn studie aan de slag gegaan bij een middelgroot kantoor. Ik wilde de theoretische kennis vanuit mijn studie op de Erasmus Universiteit in de praktijk toepassen. Ik heb in die tijd administraties geboekt en jaarrekeningen gemaakt, het was een prima start om na mijn studie de controlepraktijk in te gaan bij Deloitte in Leiden.

Wat vindt u het moeilijkste aan uw baan?
Het moeilijkste is een goede work-life-balance vinden. Gezien het feit dat je 24 uur per dag met je klanten en kantoor bezig kan zijn, gaat er veel energie en tijd naar je werk. De kunst is om goed met je tijd om te gaan en de dingen die je doet met volle aandacht te doen. 

Wat vindt u het leukste aan uw baan?
Ik vind het enthousiasmeren van collega's voor het accountancy vak en om dienstverlener te zijn enorm leuk. De combinatie om met jonge leergierige mensen te werken in een professionele omgeving is zeer inspirerend. 

Wat ziet u als de belangrijkste ontwikkeling in uw vakgebied?
De toegenomen mogelijkheden en vraag vanuit klanten en accountants om IT toe te passen in de dagelijkse praktijk. De ongekende mogelijkheden om met alle data die er in systemen zit de controle uit te voeren is eigenlijk een logische ontwikkeling, maar blijkt in praktijk toch weerbarstig. De ontwikkeling om 'meer' te zien  en sneller te kunnen oordelen als accountant is iets waar wij als accountants echt in mee moeten gaan om niet ingehaald te worden door nieuwe mogelijkheden of zelfs andere dienstverleners die ook assurance kunnen geven over (financiële) informatie.

Als u opnieuw zou kunnen beginnen, wat zou u dan anders doen?
Ik zou tijdens mijn studie en werk meer tijd besteden  aan nevenactiviteiten zoals bestuursfuncties en/of deelnemen aan projecten. Op deze manier doe je veel ervaring op en geeft het een afwisseling op je dagelijkse uitvoering van het werk. Je denkt vaak dat dit niet past of dat dit niet te combineren is, maar ook hier geldt dat als je hier tijd voor maakt er altijd een manier is om te doen. Had ik eerder willen inzien. 

Wat zou iedereen moeten weten die accountant wordt?
Een accountant moet naast het goed kunnen zijn met cijfers en administratieve processen met name heel goed zijn met mensen. Je moet begrijpen wat de wensen van klanten zijn om vervolgens  hierop te kunnen acteren en te begrijpen waar aandachtspunten zijn in de uitvoering van de werkzaamheden en of waar je kan helpen in jouw rol als accountant. Dit lijkt heel simpel en voor de hand liggend, maar dat is het in de praktijk niet altijd. Daarnaast is de rol van de accountant als sparringpartner van de ondernemer de afgelopen jaren gegroeid. 

Welk moment is u het meest bijgebleven uit uw carrière?
De dynamiek van een kantoor en het uiteindelijk met z'n allen een goede prestatie neerzetten. Het is mooi om te zien als collega's wat minder kunnen doen (kan veroorzaakt worden door allerlei verschillende omstandigheden) het werk toch met z’n allen opgepakt wordt en ondanks de drukte van één ieder alles lukt. Het is net een grote familie die met elkaar de mooie en minder mooie dingen in het leven deelt. Dit is overigens op alle kantoren waar ik gewerkt heb het geval geweest en dat is mooi om te zien. 

Wat doet u als u niet werkt?
Als ik niet werk houd ik mij vooral bezig met mijn gezin en loop ik in de weekenden vooral op en rond de sportvelden. Zelf sporten is uiteindelijk een goede manier om je gedachten weer helemaal los te krijgen van werk, maar ook om weer nieuwe ideeën op te doen (toch een beetje met werk bezig). 

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Gerelateerd

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang vier keer per week (maandag, woensdag, donderdag en vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox..