Acht vragen aan

Kees Camfferman

Kees Camfferman is hoogleraar financial accounting aan de Vrije Universiteit Amsterdam en sinds april 2017 lid van het EFRAG Academic Panel. Acht vragen.

Wat was uw allereerste baan?
Ik ben na mijn afstuderen begonnen als promovendus met het idee om na mijn promotie de accountancypraktijk in te gaan. Dat is er echter nooit van gekomen: ik vond de academische wereld toch ook wel aantrekkelijk. Mijn promotor Jan Klaassen en mijn latere medeauteur Steve Zeff zijn hierbij erg invloedrijk geweest.

Wat vindt u het moeilijkste aan uw baan?
De ruimte en de rust vinden voor langetermijnprojecten, vooral op het gebied van onderzoek, maar ook wat betreft onderwijsvernieuwing. De universiteit wordt onrustiger, er komt steeds meer druk van zaken die op korte termijn om aandacht vragen.

Wat vindt u het leukste aan uw baan?
Dat blijft toch het academische klimaat in de goede zin van het woord: de mogelijkheid om je uit nieuwsgierigheid in iets te verdiepen, en het werken in een omgeving waarin het normaal is om de zaak ook eens van een andere kant te willen bekijken.

Wat ziet u als de belangrijkste ontwikkeling in uw vakgebied?
Misschien wel wat er niet gebeurd is: ondanks grote veranderingen zoals internationale harmonisatie (IFRS) en de opkomst van digitale communicatie bestaat de kern van de jaarrekening nog steeds uit de klassieke basisoverzichten op basis van debet en credit. Het kan best zijn dat dat nog eens verandert, maar voorlopig vind ik het boeiend om te zien hoe balans en resultatenrekening zich wereldwijd nog steeds weten aan te passen aan nieuwe omstandigheden.

Als u opnieuw zou kunnen beginnen, wat zou u dan anders doen?
Spijt heb ik niet, en dat promotietraject zou ik in elk geval weer hebben gedaan. Maar soms ben ik wel eens benieuwd wat er van me terecht zou zijn gekomen als ik daarna toch de praktijk ingegaan zou zijn.

Wat zou iedereen moeten weten die accountant wordt?
Naast veel andere dingen is een langetermijnperspectief wel nuttig. Al was het maar om te zien dat veel thema’s in het huidige accountantsdebat al veel vaker aan de orde zijn geweest.

Welk moment is u het meest bijgebleven uit uw carrière?
Moeilijk om één moment te noemen. Maar de leukste momenten zijn altijd wanneer blijkt dat iets wat je zegt of schrijft iemand verder helpt. Zoals wanneer je bij een student het kwartje ziet vallen. 

Wat doet u als u niet werkt?
Mijn vrouw en ik hebben opgroeiende kinderen waardoor het thuis niet saai is. Ik besteed ook redelijk wat tijd aan kerkelijke activiteiten. En ik houd van taal en talen. Voor de kenners: ik ben in aanloop naar het HSK-6 examen.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Gerelateerd

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.