The happy financial

Van accountant naar 'happy financial'

Een goedlopende carrière als accountant opgeven om te gaan bloggen? Waarom zou je dat doen? En hoe doe je dat dan? Ik nam zelf de stap van openbaar accountant naar fulltime blogger en ondernemer. Hier vertel ik waarom, wanneer en hoe.

Op The happy financial blog ik over geldzaken. Aan de ene kant schrijf ik over persoonlijke financiën; denk aan artikelen over schulden, salarisverschillen in een relatie en de voor- en nadelen van een leaseauto. Aan de andere kant schrijf ik voor ondernemers. Praktische tips voor startende of kleinere ondernemers op het gebied van het inrichten van je administratie, invullen van de btw-aangifte en investeringsmogelijkheden. 

Sinds kort ben ik ook begonnen met video's op mijn eigen YouTube-kanaal. Hier plaats ik video's over financiën, maar ook over mijn leven als ondernemer, met alle ups en downs die daarbij horen. Dit platform is in korte tijd zo gegroeid dat ik er sinds september 2017 mijn fulltimebaan van heb kunnen maken en na bijna tien jaar de accountancy vaarwel heb gezegd. 

Waarom

De eerste drijfveer om te starten met een blog was om mijn creativiteit kwijt te kunnen. Niet dat ik nu zo'n creatief persoon ben. Ik ben echt beroerd in tekenen, muziek, dans, dus wat dat betreft echt een a-creatief persoon. Schrijven was voor mij de manier om dit te doen. Vanaf het begin wist ik dat ik dit wilde doen in de vorm van een eigen blog. Maar wat zou het onderwerp worden? Waar had ik verstand van, maar vond ik ook interessant genoeg om over te schrijven? Juist: geldzaken.

'Ik heb mijn werk als accountant altijd ontzettend leuk gevonden, maar ontdekte iets waar nog veel meer mijn hart lag.'

Heel snel had ik door dat schrijven was waar echt mijn passie lag. Met veel plezier schrijf ik mijn blogs. Daarnaast biedt het 'bloggerschap' nog meer voordelen: ik mag naar mooie events, ontmoet iedere keer nieuwe en inspirerende mensen, mag foto’s maken voor mijn website en voor social media. Ik heb mijn werk als accountant altijd ontzettend leuk gevonden, maar ontdekte iets waar nog veel meer mijn hart lag, waardoor de keuze om hier fulltime voor te gaan een stuk makkelijker werd. 

Wanneer

In de zomer van 2016 ben ik gestart met mijn blog, naast mijn werk als openbaar accountant. Ik ging aan de slag met mijn eigen website en YouTube ernaast. Een weekend hard werken en mijn Wordpress-website was geboren. Zeker niet de meest fancy website en ik heb er in de loop der maanden veel aan geklust, maar ik had wel een platform waar ik mijn verhalen op kwijt kon. Zeker in het begin was dit puur een hobby en was mijn intentie helemaal niet om hier mijn bedrijf van te maken. Ik vond het leuk om ernaast te doen en leerde er ontzettend veel van.

In het voorjaar van 2017 kwam ik erachter dat ik wel degelijk geld kon verdienen met bloggen en stelde als doel om hier mijn bedrijf van te maken. Doelstelling was om binnen drie jaar een rendabele onderneming te hebben en voldoende inkomen te halen uit het bloggen. Die drie jaar werden maar drie maanden en in de zomer van 2017 heb ik mijn baan opgezegd. Met veel pijn in mijn hart, want ik vond en vind accountant een mooi beroep en ik werkte bij een ontzettend gezellig team. De eerste vier jaar bij PwC en vervolgens bij Witlox Van den Boomen in Noord-Brabant. Maar ik had iets gevonden waarvan ik nog veel gelukkiger werd. Want 'If you’re not doing what you love, you’re wasting your time'.

Ik weet nog dat ik één van de eerste weekenden als ondernemer wakker werd en dacht: "Oh nee, het is zaterdag, nu kan ik niet werken." Ik had echt mijn passie gevonden. Laatst was ik op een event over het vinden van je droombaan, waar iemand uit het publiek aan de spreker vroeg wanneer je weet of je je passie gevonden hebt. Waarop de spreker antwoordde: "als je je dat moet afvragen, is het niet je passie."

Hoe

Een logische vraag van velen, toen ik eenmaal bekend had gemaakt dat ik ging ondernemen, was "Waar verdien je dan je geld mee?"

Op meerdere manieren krijg ik nu mijn inkomen binnen. Ik schrijf artikelen voor opdrachtgevers die worden geplaatst op mijn website thehappyfinancial.com.

'Ik bereik een anders lastig te bereiken doelgroep met financiële onderwerpen, die de opdrachtgever zelf moeilijker kan bereiken.'

Mijn opdrachtgevers zijn bijvoorbeeld pensioenfondsen, hypotheekverstrekkers, leasemaatschappijen of banken. De opdrachtgever betaalt in dat geval voor het bereik dat ik heb met mijn website en social media. Ik bereik een anders lastig te bereiken doelgroep met financiële onderwerpen, die de opdrachtgever zelf moeilijker kan bereiken. 

Daarnaast schrijf ik artikelen voor andere platforms, waar ik dus ook mijn passie voor het schrijven in kwijt kan. Hetzelfde doe ik inmiddels met video, waarbij ik financiële zaken bespreek of de kijker meeneem in mijn leven als ondernemer. Zulke video's kunnen gesponsord worden door opdrachtgevers.

Women Leadership Event

Marjan Heemskerk is een van de deelnemers aan het Women Leadership Event dat op Internationale Vrouwendag, 8 maart aanstaande, wordt georganiseerd door NBA Accountants in Business en het Institute of Management Accountants (IMA). Een interactieve bijeenkomst over leiderschapsthema's voor vrouwen, met thema's als 'Hoe word je succesvoller door het trainen van je brain?' en 'Hoe krijg je de carrière die je ambieert?'  

Locatie: Vrije Universiteit Amsterdam, aanvang 8.30 uur. Dagvoorzitter is Anouschka Laheij.

Ten slotte geef ik lezingen en workshops over bijvoorbeeld het maken van budgetten, opzetten van je administratie of mijn eigen persoonlijke verhaal.

De toekomst

Social media spelen in mijn werk een hele belangrijke rol. Daardoor heb ik een groot bereik en kan ik mijn blogs met nog meer mensen delen. Hierbij is het ook van belang om continu voorop te lopen in de technologie. Wat zijn nieuwe methodes? Wie in mijn omgeving moet ik hiervoor spreken?

'Social media spelen in mijn werk een hele belangrijke rol.' 

Ik heb via social media momenteel een bereik van ongeveer honderdduizend mensen per week. Dat wil ik nog verder laten groeien, zodat ik mijn lange termijndoelen waar kan maken: het vergroten van het platform, nog meer mensen kunnen bereiken met mijn tips, het publiceren van een boek. En uiteindelijk de 'Annemarie van Gaal' van deze generatie worden. 

Fotograaf: Vivianne Sanderse

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Gerelateerd

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.