Diversiteit

Vrouwelijke accountantskantoren: 'Vrouwen hebben meer oog voor details'

Is het een trend of een incident? Jet, Godelieve, Kim, Chantal, Hanneke, Wilma, Linda, Rianne en Suzan: negen vrouwen, verdeeld over twee accountantskantoren. Het ene in 's-Hertogenbosch, het andere in Rotterdam. Bij beide kantoren werken geen mannen.

Auke Schouwstra

In een tijd waarin diversiteit de norm lijkt te zijn, is het een opvallend gegeven. Natuurlijk, mannen zijn ook welkom bij ons, haasten de eigenaren van beide kantoren zich te zeggen. Jet Focken: "We vinden diversiteit belangrijk." Hanneke van Krimpen: "Tot nu toe is het er gewoon niet van gekomen." Godelieve Stratermans: "Ze moeten zich natuurlijk wel bij ons thuisvoelen."

Wellicht dat daar een probleempje zit, met lunchgesprekken die vooral over vrouwenonderwerpen gaan en bedrijfsuitjes die zich tot nu toe bewegen tussen een fotoshoot en saunabezoek. 

Alleen maar vrouwen

Hoe is het zo gekomen? Van Krimpen Accountants in Rotterdam wordt in 2005 opgericht door registeraccountant Hanneke van Krimpen. In 2008 neemt ze haar eerste werknemer aan, in 2010 volgt een tweede. Inmiddels telt het kantoor vier medewerksters. Op de website meldt Accountantskantoor Van Krimpen: 'Waarschijnlijk het enige accountantskantoor dat alleen maar vrouwen in dienst heeft.'

'Waarschijnlijk' is een terecht voorbehoud. Er is nog minstens één ander kantoor dat dit kan zeggen. Dat is ZIJ-SPAN uit 's Hertogenbosch. 'De vrouwelijke accountant', volgens de website.

De beide eigenaren werken sinds twee jaar samen. Jet heeft al sinds 2012 een eigen kantoor, waar in 2014 een medewerkster bij komt. In 2017 volgt opnieuw uitbreiding. Met ingang van dit jaar zijn Jet en Godelieve officieel samen eigenaar en telt het kantoor naast de directeuren twee vrouwelijke medewerkers. 

Persoonlijke benadering

De naam ZIJ-SPAN slaat niet op de samenstelling van het team, zegt Godelieve. "Het geeft aan wat Jet en ik voor elkaar betekenen en het duidt erop wie we willen zijn voor onze klanten."

Godelieve werkt na haar studie zestien jaar voor PwC en EY. Jet werkt aanvankelijk bij een klein kantoor en daarna voor een kantoor dat overgenomen wordt door Baker Tilly Berk. Beiden missen in die periode de mogelijkheid voor een persoonlijke benadering van de klant.

'Wij willen niet per se uren schrijven, we willen onze klant helpen.'

Godelieve: "Bij een groot kantoor is het allemaal meer gestandaardiseerd. Wij willen niet per se uren schrijven, we willen onze klant helpen. Of dat nu door ons is of door een ander uit ons netwerk, dat maakt ons niet uit." Jet: "Soms is iemand beter af bij een financieel adviseur of een notaris. Dat zeggen we nu gewoon." 

Zwanger

Hanneke van Krimpen van het gelijknamige kantoor begint in 1996 bij EY. In 1999 wordt ze RA, een jaar later is ze al manager op het Rotterdamse kantoor van EY. "Ik was bij EY in de race om partner te worden", zegt ze. "Maar ik werd zwanger en toen mijn kind geboren werd, wilde ik drie dagen per week gaan werken. Dat mocht niet. ‘Dan ga ik weg’, zei ik. En dat heb ik toen ook direct gedaan."

Accountantskantoor ZIJ-SPAN

Achteraf waren haar collega's verbaasd dat het bedrijf haar om deze reden liet gaan, zegt Hanneke. "Voor mij is het uiteindelijk goed geweest. Ook als je parttime werkt, ben je vaak buiten werktijd nog met je klanten bezig. Nu ben ik eigen baas. Ik heb twee kinderen gekregen waar ik de eerste jaren veel tijd mee kon doorbrengen."

Dat er op haar kantoor nu alleen vrouwen werken, is 'toevallig zo gelopen', zegt ze. Nadenkend: "Misschien komt het omdat ik positief omga met parttime dienstverbanden. Voor vrouwen is het vaak lastiger om als accountant parttime te werken. Ik heb daar geen moeite mee. Het gaat mij om het commitment. Als je flexibiliteit geeft, krijg je het ook terug."

Stiekem denkt ze ook dat mannelijke sollicitanten wellicht wegblijven omdat ze niet onder een vrouw willen werken. Hanneke: "Die willen zelf directeur-eigenaar zijn." 

Opener over ethische kwesties

Heeft een kantoor met alleen maar vrouwen ook kwalitatieve voordelen? Vrouwen durven zich persoonlijker en daarmee kwetsbaarder op te stellen dan mannen, denken de twee eigenaren van ZIJ-SPAN. Godelieve: "We luisteren goed naar wat de mens achter de ondernemer bezighoudt. Waar zit hij of zij mee? We nemen de tijd om onze klant te leren kennen. Dat leidt niet meteen tot meer omzet, maar wel tot een betere relatie. Daar komt later vaak alsnog omzet uit." Jet: "Ik denk dat we onze emotie en intuïtie meer ruimte geven. Dat heeft iets ontwapenends."

Van Krimpen Accountants

Vrouwen leggen ethische vraagstukken eerder ter bespreking voor in hun team, meent Hanneke van Krimpen. "Mijn ervaring is dat mannen daarin liever zelf beslissingen nemen. Haantjesgedrag noem ik dat. Vrouwen geven eerder aan dat ze willen sparren over twijfelgevallen, ze zoeken sneller overleg in het team. Ik vind dat belangrijk, in een tijd waarin de accountancy onder vuur ligt vanwege ethische kwesties in ons vak." 

Vrouwen zijn accurater

Vrouwelijke accountants zijn accurater, beter in het benaderen van de klant en krijgen makkelijker vertrouwen. Een stelling uit 2010 van een Chileense directeur van een accountantskantoor waar alleen maar vrouwen werken. Klopt dat?

'Vrouwen geven eerder aan dat ze willen sparren over twijfelgevallen, ze zoeken sneller overleg in het team.'

Contact leggen gaat vrouwen inderdaad makkelijker af dan mannen, is de ervaring van Hanneke en haar medewerkers. Ook bij ZIJ-SPAN roept de uitspraak herkenning op. "Ik denk niet dat vrouwen accurater zijn. Ze hebben wel meer oog voor details", zegt Godelieve. "Ik ga bij een bezoek altijd even in gesprek met de receptioniste of een secretaresse. Ik praat over dingen uit de privésfeer. Als je elkaar zo leert kennen, krijg je ook een beter beeld wat er leeft in de organisatie."

Naar de sauna

Alle drie de directeuren zeggen dat mannen in principe welkom zijn. "Ik kies gewoon de beste. Tot nu toe waren dat vrouwen", zegt Hanneke. "Als je adverteert met een vacature voor 24 uur per week, solliciteren er nu eenmaal meer vrouwen", zegt Godelieve. "Maar ook voor ons geldt: de beste wordt benoemd."

Voorlopig is het wel praktisch dat er bij Van Krimpen alleen vrouwen werken. Al een aantal jaren is een jaarlijks uitje naar de sauna een traditie voor het team. "Ik heb wel eens iets anders voorgesteld, maar ze willen het liefste dit", zegt Hanneke lachend. "Recent hadden we wel het idee een keer samen te gaan paardrijden. We zien wel of dat ervan komt."

ZIJ-SPAN liet vorig jaar een visagiste komen met aansluitend een fotoshoot. Ook praktisch voor de presentatie op de website, vonden beide directeuren. "Maar misschien gaan we dit jaar wel de stormbaan op hoor", oppert Jet tijdens het interview. Wat tot licht protest bij Godelieve leidt. Hierover moet de directie van ZIJ-SPAN nog even in gesprek.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Gerelateerd

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.